Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UDMR va propune la consultările de la Cotroceni primari dintr-un singur tur şi prag electoral de 3%

udmr

Kelemen Hunor, reales vineri în funcţia de preşedinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni, la consultările pe tema legislaţiei electorale cu preşedintele Iohannis, prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur şi un prag de trei la sută pentru alegerile locale. 

'Mandatul este foarte clar, vrem o legislaţie electorală care să asigure o reprezentare proporţională, primari dintr-un singur tur de scrutin şi, aşa cum am anunţat şi propus, trei la sută prag electoral pentru alegerile locale. Pentru parlamentare susţinem ideea revenirii pe liste judeţene, dar repartizarea mandatelor să fie pe un sistem care asigură reprezentare proporţională', a declarat vineri, Kelemen Hunor, la finalul Congresului UDMR în care formaţiunea şi-a desemnat o nouă conducere. 

Liderul Uniunii s-a referit şi la importanţa votului din diaspora şi la posibilitatea adoptării unuia din modelele care funcţionează cu succes în Europa. Kelemen Hunor a precizat că este important ca toţi cetăţenii care doresc să îşi exercite dreptul de vot să poată face acest lucru neîngrădit şi în limitele legii. 

'Există această posibilitate, există nişte criterii, înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot, este un sistem care funcţionează peste tot în lume. Nu trebuie să fie niciun cetăţean român care doreşte să meargă la alegeri şi să participe la vot şi să nu aibă această posibilitate, respectând criteriile şi condiţiile legislative. Sigur, este importantă pentru alegerile prezidenţiale această posibilitate de a vota şi într-o oarecare măsură şi pentru alegerile parlamentare. Pentru locale şi pentru europarlamentare nu are nicio miză, dar trebuie găsită o soluţie echilibrată şi corectă. Există foarte multe modele în Europa care funcţionează', a spus Kelemen. 

Liderul UDMR va conduce luni delegaţia formaţiunii la consultările care vor avea loc la Cotroceni, din componenţa acesteia urmând să facă parte şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Rozalia Biro. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.