Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Udrea e TERMINATĂ. Doi martori din dosarul Gala Bute au dezvăluit CIRCUITUL BANILOR

Doi martori denunţători din dosarul Gala Bute, Corin Boian şi Adrian Gărdean, au spus astăzi, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că au dat o valiză cu 900.000 de euro pentru deblocarea plăţilor necesare pârtiilor din Borsec, Straja si Parâng.

Citeşte şi: Procuror DIICOT: 'Bica mi-a cerut să interceptez 3 afacerişti şi încerca să dicteze cursul anchetei'

Suma ar fi reprezentat "comisionul" de 10% din totalul contractelor.

"Banii erau in bancnote de 500 de euro. Am venit de la Pitesti la Gărdean la biroul sau din Băneasa, de la Aviatia Utilitara. Gărdean a completat suma cu 300 de mii de euro in birou, tot in bancnote de 500 de euro. Am plecat amandoi spre minister. Gardean a intrat cu geanta. Eu am ramas in parcare", a spus Corin Boian, care a precizat că suma era de fapt "comisionul de 10%, erau bani politici, mergeau în politică".

Citeşte şi: Ghiţă reacţionează dur la interviul lui Kovesi: 'Minte şi manipulează'

Coincidenţă sau nu, după ce banii au rămas în biroul Gheorghe Nastasia, plăţile au fost deblocate. Boian continuă seria dezvăluirilor:

"Banii mergeau in politica PDL-ului. Ceea ce m-a determinat sa sustin asta este ca, din discutiile cu Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, acesta mi-a cerut sa semnez un contract de publicitate cu Evenimentul Zilei. In opinia mea, aceasta publicatie promova politica PD-L. Am semnat, in 2012, un contract cu Evenimentul Zilei de aproximativ 400.000 de lei. Firma mea, SC Trans Euro Center nu avea nevoie de aceasta publicitate. Am platit o transa de 80.000 de lei. Nu am mai platit pentru ca nu se justifica. Din Punctul meu de vedere si Gala Bute a fost un eveniment politic. Gardean mi-a spus ca, in urma discutiilor purtate cu ministrul Udrea, i s-a cerut ca relatiile cu MDRT sa fie realizate de catre Nastasia Gheorghe", a adăugat martorul.

"Ştiu de la Gărdean că la 6 luni după eveniment (n.r. Gala Bute) i s-a cerut să plătească nişte contracte neachitate", a conchis Boian.

Traian Băsescu deconspiră 'SISTEMUL': Uitați de politicieni

Ajuns şi el în faţa judecătorilor, Adrian Gărdean a spus că îşi menţine declaraţiile făcute la DNA.

Reprezentat al firmei Termogaz, care la acea vreme avea în derulare contracte cu domeniile schiabile Borsec si Cavnic, Gărdean spune că lucrările se făceau, dar primăriile întârziau în mod voit plăţile din cauza Ministerului Dezvoltării, insituţia care coordona de la centru distribuirea fondurilor necesare.

Citește și: Victor Ponta îl 'deconspiră' pe Dacian Cioloș

"Ştiam că Ştefan Lungu lucrează la MDRT si i-am cerut sa se intereseze de ce întarzie platile. Dupa doua saptamani m-am intalnit cu el in biroul din Baneasa. Mi-a spus ca exista o cutumă la ministerul Dezvoltarii, sa se plateasca 10 la suta din valoarea contractelor pentru deblocarea banilor. Comisionul era pentru campania electorala. Am convenit cu el sa platesc 10% din sumele ce vor fi decontate pentru cele doua contracte ale firmei", a povestit omul de afaceri.

Citește și: 'Moșu' Doroftei, audiat de magistrați

Potrivit lui Gărdean, acesta s-a întâlnit în 2010 la Borsec cu Gheorghe Nastasia, secretar general în minister, si cu Stefan Lungu, care i-ar fi spus că Udrea era la curent cu plata comisioanelor, iar banii erau direcţionaţi în campania electorală a celor de la PDL.

Gărdean a mai spus că în iunie 2011, Nastasia i-a confirmat procentul de 10% ce trebuie returnat.

"Banii trebuiau sa fie cash. Am inteles ca banii trebuia sa-i dau lui Lungu si acesta, mai departe, catre Nastasia. Lungu plecase de la mine intre timp. Dupa plecarea acestuia, am mers la minister si Nastasia mi-a zis sa ajung cu platile la zi. Sa nu-l mai implic pe Lungu ci sa merg direct la el. Boian facea domeniu schiabil din Parang. I-am spus de solicitarea lui Nastasia, de acel comision si a fost de acord. El a strans 600.000 de euro si eu 300.000 de euro", a completat martorul.

Citește și: Peste 200 de deținuți au EVADAT dintr-o închisoare din Brazilia

În dosarul Gala Bute procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia, si Dragos Botoroaga.

Printre capetele de acuzare regăsite în rechizitoriu sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.