Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a aprobat călătoriile fără viză pentru Kosovo / Reacția Serbiei

infomax.mk
ue serbia kosovo

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, a reacționat față de decizia Parlamentului European de a aproba libera circulație (fără vize) în Uniunea Europeană a posesorilor de pașapoarte kosovare, scrie HABERLER, potrivit Rador.

În cursul unei emisiuni transmise la un post local de televiziune din Serbia, Dacic s-a referit la decizia Parlamentului European de a recunoaște dreptul posesorilor de pașaport kosovar să călătorească fără viză în Uniunea Europeană.

Dacic a precizat că nu se opune exceptării de la viză pentru Kosovo dar a adăugat că nu consideră că este oportun momentul în care a fost luată această decizie, pe care a calificat-o drept "un premiu".

Decizia UE de liberalizare a regimului vizelor pentru Kosovo

În comunicatul emis după votul de marți din Adunarea Generală a Parlamentului European se arată că "cetăţenii kosovari vor putea să călătorească în UE iar cetăţenii țărilor UE în Kosovo fără viză timp de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile". Kosovo, împreună cu alte țări din Balcanii de Vest, a fost declarată țară „potențial candidată” la Summit-ul liderilor UE desfășurat la Salonic, Grecia, în 2003.

Independența țării, declarată unilateral față de Serbia în 2008, nu este în prezent recunoscută de cinci țări UE, și anume Grecia, România, Slovacia, Spania și Administrația Cipriotă Greacă (Turcia recunoaște existența a două administrații în Republica Cipru, cea greacă în sudul insulei și cea turcească în nord – n.red.).

Kosovo a făcut o cerere oficială de aderare la UE în decembrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.