Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE: Acţiunea Belarusului a pus în pericol securitatea pasagerilor şi a echipajului

ue uniunea europeana

Serviciul diplomatic european l-a convocat pe ambasadorul Belarusului pe lângă UE pentru a-i transmite că instituţiilor europene şi statele membre condamnă deturnarea "inadmisibilă" a unui avion spre Minsk şi arestarea unui opozant belarus, informează un comunicat dat publicităţii luni, citat de AFP.

Şefii de stat şi de guvern din UE urmează să discute luni seară, la Bruxelles, despre noi sancţiuni împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în urma acestui incident, scrie Agerpres.ro.

Ambasadorul belarus pe lângă UE, Aleksandr Mihnevici, care este şi reprezentantul ţării sale în Belgia, a fost convocat şi de ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmes.

Aceasta a declarat că i-a reamintit "susţinerea (Belgiei) pentru aspiraţiile democratice ale belaruşilor".

De asemenea, Sophie Wilmes a scris pe Twitter că acţiunile nejustificate şi inacceptabile ale Belarusului nu vor rămâne fără consecinţe şi a cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici, care a fost arestat după aterizare, notează dpa.

Acţiunea Belarusului "a pus în pericol securitatea pasagerilor şi a echipajului", denunţă UE în comunicatul său, care critică, de asemenea, "o nouă tentativă flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziţiei" în această fostă republică sovietică. UE cere încă o dată "eliberarea imediată" a opozantului arestat, Roman Protasevici.

Franţa l-a convocat încă de duminică pe ambasadorul Belarusului la Paris pentru a protesta împotriva incidentului. Luni, în afară de Belgia, o măsură similară a fost anunţată şi de Republica Cehă.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Praga a avertizat că o astfel de încălcare a legii internaţionale nu va rămâne fără răspuns.

Ea a adăugat că vieţile pasagerilor şi ale echipajului au fost puse în pericol şi a cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.