Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE ajunge la un acord privind măsuri de urgenţa pentru a reduce facturile

O parte a "superprofiturilor" producătorilor de energie va fi redistribuită consumatorilor. Miniştrii europeni ai energiei au ajuns vineri la un acord pe măsurile de urgenţă pentru ajutorarea gospodăriilor şi companiilor din UE faţă de explozia facturilor, dar mulţi estimează că trebuie mers mai departe la apropierea iernii. Oficialii au aprobat măsurile prezentate la jumătatea lui septembrie de Comisia Europeană vizând recuperarea unei părţi a "superprofiturilor" producătorilor de energie pentru redistribuirea către consumatori şi impunerea unei reduceri a cererii de electricitate la orele de vârf, relatează Le Figaro preluat de Rador.

Dar sunt încă divizaţi pe tema unei plafonări a preţurilor importurilor de gaz, care se loveşte în special de reticenţele germane. "Nu e timp de pierdut" pentru a face să scadă preţurile gazului, a îndemnat ministrul ceh al energiei, Jozef Sikela, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE. Recentele scurgeri de gaz din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, denunţate de UE ca acte de "sabotaj", au sporit şi mai mult tensiunile în blocul european, deja zguduit de creşterea preţurilor legată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Măsurile de urgenţă aprobate vineri fixează pentru state un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de electricitate "de cel puţin 5%" în orele de vârf. Celor 27 li se mai cere să-şi reducă consumul lunar de electricitate cu 10%, obiectiv orientativ. Altă măsură: plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate din energie nucleară şi energii regenerabile (eolian, solar, hidroelectric) care obţin beneficii excepţionale vânzându-şi producţia la un preţ mult mai mare decât costul de producţie. Acest plafon este fixat la 180 de euro pe megawattoră şi diferenţa între acest nivel şi preţul en gros de pe piaţă trebuie recuperat de state pentru a fi redistribuit gospodăriilor şi întreprinderilor. O "contribuţie temporară de solidaritate" se aplică în plus producătorilor şi distribuitorilor de gaz, cărbune şi petrol.

"Trebuie să acţionăm acum"

În total, încasări de circa 140 de miliarde de euro ar putea fi astfel reorientate, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dar o majoritate de state membre - 15, printre care Franţa, Belgia, Italia şi Spania - estimează că mai trebuie atacată "problema cea mai gravă": cer o plafonare a preţurilor en gros ale gazului pe piaţa europeană. Aceste ţări vor ca măsura să se aplice tuturor importurilor de gaz, nu numai celor provenite din Rusia. În opinia ministrului ceh, Comisia trebuie să acționeze repede: "Suntem într-un război al energiei cu Rusia, iarna vine şi trebuie să acţionăm acum (...) nu peste o lună".

Executivul comunitar, ca şi Germania, este reticent să instituie o asemenea măsură, temându-se că o limitare a preţurilor ameninţă aprovizionarea europenilor, descurajând "partenerii fiabili" ca Norvegia sau Statele Unite să livreze gaz pentru UE, preferând alte destinaţii. Ministrul eston Riina Sikkut s-a pronunţat de asemenea împotriva acestei idei, estimând că "disponibilitatea gazului şi securitatea aprovizionării sunt mai importante decât preţul". Într-un document pregătitor, Comisia a propus să se fixeze un preţ maxim pentru gazul rusesc - transportat prin gazoduct sau gaz natural lichefiat (GNL) -, care reprezintă la ora acutală 9% din importurile europene. Rusia a fost istoric primul furnizor de gaz al UE, trimiţând peste 40% din gaz blocului comunitar.

Pentru a face să scadă preţurile, Bruxellesul mizează pe negocieri cu alţi furnizori de gaz transportat pe conducte, dar estimează că pentru GNL, capacitatea de negociere este restrânsă de concurenţa internaţională. Comisia intenţionează de asemenea să plafoneze preţul gazului utilizat pentru producerea de electricitate. Aceste opţiuni sunt discutate de miniştri şi ar trebui să ducă la un plan mai detaliat înaintea summitului liderilor celor 27 de pe 7 octombrie de la Praga şi a unei noi reuniuni a miniştrilor energiei din 11-12 octombrie.

"Trebuie să mergem mai departe pe aceste subiecte şi trebuie să concluzionăm repede", a estimat şi ministrul francez Agnès Pannier-Runacher. Multe ţări din UE au instituit deja dispozitive de ajutor la nivel naţional pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile sufocate de facturi.

Ca şi Franţa, care aplică plafoane la preţurile energiei, Germania a anunţat joi că va debloca până la 200 de miliarde de euro în plus pentru a limita preţurile gazului şi electricităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.