Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE amână crearea unui cartier general militar din cauza unei dispute cu Marea Britanie

crestere economica, UE

Uniunea Europeană, care a sperat în această săptămână că va avansa în ceea ce priveşte proiectul de creare a unei 'Europe a Apărării', nu a putut înfiinţa oficial primul cartier general militar din cauza unei dispute semantice cu Marea Britanie, relatează AFP. 'Propunerile de denumire' ale celorlalte 27 de ţări membre ale UE nu au mulţumit Regatul Unit, iar discuţia va continua în săptămânile următoare, a afirmat o sursă diplomatică, precizând că a fost imposibil să se ia o decizie care să stabilească formal această unitate cu ocazia unei reuniuni a miniştilor Apărării din UE la Bruxelles.

Potrivit concluziilor reuniunii, UE 'aşteaptă cu interes crearea efectivă, ca obiectiv pe termen scurt, a unei capacităţi militare de planificare şi conduită (MPCC) în cadrul Statului Major al UE la Bruxelles'. Această unitate, care va conduce trei misiuni de consiliere şi formare ale UE în Africa 'îşi va asuma responsabilitatea, la nivel strategic, de planificare şi desfăşurare operaţională a misiunilor militare ale UE cu mandat ne-executiv', adică necombatante, se arată în documentul citat.

În martie, Londra a aprobat, cu celelalte 27 de state membre ale UE, principiul creării unui embrion de cartier general militar european, limitat în acest stadiu la un comandament simultan de trei operaţiuni necombatante ale UE în Mali, Somalia şi Republica Centrafricană (din 12 în total). UE spera să creeze oficial această unitate în această săptămână, dar Londra a blocat lansarea, refuzând termenul de 'cartier general operaţional' utilizat în documentele juridice.

În acest week-end, celelalte 27 de state membre ale UE au propus o nouă versiune a acestor documente fără termenul 'cartier general operaţional' , dar acest lucru nu a fost suficient să ridice veto-ul britanic. Ministerul Apărării britanic a anunţat miercuri că susţine proiectul privind înfiinţarea unui cartier general militar al UE, menţinându-şi însă opoziţia faţă de o astfel de denumire. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a avertizat însă că MPCC 'nu este un cartier general, deoarece nu are decât 20 de persoane', menţinând disputa semantică care i-a determinat pe britanici să se opună iniţial proiectului. Acest centru de comandament este un proiect PHARE pentru dezvoltarea unei 'Europe a Apărării' conform Agerpres.

'Nu dorim să împiedicăm' proiecte ale UE, 'ci doar să lucrăm la limbaj pentru a ne asigura că totul este în regulă', a declarat, la rândul său, şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.