Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE ar putea recurge la algoritmi pentru depistarea comportamentului anticoncurenţial al companiilor

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene ar putea introduce algoritmi proprii pentru depistarea companiilor care se folosesc de softuri pentru corelarea preţurilor cu cele ale companiilor concurente, a anunţat vineri comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager, transmite Reuters preluat de news.ro

Declaraţia făcută de Vestager scoate în evidenţă nemulţumirea autorităţilor de reglementare faţă de intstrumentele tehnologice avansate folosite de companii, cum sunt algoritmii informatici care le ajută să îşi coreleze preţurile fără să aibă nevoie de un acord oficial sau interacţiune umană.

O investigaţie în domeniul comerţului electronic, efectuată anul trecut de Comisia Europeană, a constatat că două treimi dintre retaileri utilizează algoritmi pentru a urmări preţurile companiilor concurente.

Există şi o dezbatere, dacă creatorii şi utilizatorii acestor algoritmi pot fi făcuţi responsabili de coordonarea preţurilor.

Vestager a spus că a comandat un studiu în această problemă.

”Există o ipoteză că nu toţi algoritmii au mers la şcoala de drept. Aşa că poate sunt câţiva care ar putea avea ideea că se pot coaliza cu un alt algoritm care nici el nu a fost la şcoala de drept”, a afirmat Vestager la o conferinţă organizată de Autoritatea pentru concurenţă din Belgia.

”Aşa că, desigur, am vrea să avem şi noi proprii noştri algoritmi, să analizăm piaţa, să ne dăm seama dacă a avut loc o coalizare”, a spus ea.

Într-un discurs susţinut anul trecut, Vestager, care poate penaliza companiilor cu până la 10% din cifra anuală de afaceri pentru încălcarea regulilor europene, a spus că ar putea impune amenzi mai mari împotriva companiilor care utilizează software pentru a-şi întări cartelurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.