Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE cere Iranului să respecte pe deplin acordul nuclear

UE iran

Iranul trebuie să pună capăt încălcării obligaţiilor cheie din acordul nuclear din 2015, în pofida presiunii din partea SUA, au afirmat luni statele UE într-o declaraţie comună, relatează dpa potrivit Agerpres.

UE este "grav preocupată de activităţile continue de îmbogăţire ( a uraniului - n.r.) care nu sunt în conformitate cu JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action)", a precizat blocul comunitar în declaraţia comună, referindu-se la titulatura oficială a acordului nuclear.

Un oficial de rang înalt din Ministerul german al Economiei, Andreas Feicht, a prezentat declaraţia UE la reuniunea anuală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Declaraţia urmează anunţului Washingtonului din weekend că a iniţiat unilateral un proces pentru restabilirea aproape tuturor sancţiunilor ONU care fuseseră ridicate anterior ca parte a acordului.

UE "face apel cu tărie la Iran să revină fără întârziere la implementarea deplină a JCPOA", a adăugat Feicht în mesajul său video.

În acelaşi timp, UE şi-a exprimat regretul profund în privinţa deciziei SUA asupra sancţiunilor şi s-a angajat să sprijine JCPOA.

Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au negociat acordul iranian cu SUA, Rusia şi China, resping declanşarea de către Washington a procesului de reinstituire a sancţiunilor, atrăgând atenţia asupra faptului că SUA au părăsit acordul în 2018.

De atunci, Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu dincolo de limitele convenite pentru a împiedica ţara să dezvolte arme atomice.

Totuşi, principalul oficial iranian din domeniul nuclear, Ali Akbar Salehi, a declarat la reuniune că există "aspecte pozitive reale în acest mediu politic sumbru".

Salehi a menţionat respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a moţiunii SUA de reinstituire a sancţiunilor împotriva ţării sale şi recenta rezoluţie a Iranului privind un dezacord cu AIEA asupra unei inspecţii la siturile sale nucleare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.