Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE condamnă provocările inacceptabile ale Turciei, dar nu adoptă măsuri deocamdată

Agerpres - Reuters
Consiliul UE

Liderii europeni au condamnat joi provocările şi retorica "total inacceptabile" ale Turciei, dar nu vor decide cu privire la nicio acţiune până la summitul din decembrie, a declarat preşedintele Consiliului European Charles Michel după o reuniune a celor 27 desfăşurată joi prin videoconferinţă, transmite AFP preluat de agerpres.

Franţa doreşte ca UE să sancţioneze atacurile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa omologului francez Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat de "islamofobie" pentru că a apărat dreptul de a-l caricatura pe profetul Mahomed în timpul unui discurs în memoria profesorului decapitat pentru că a arătat elevilor caricaturi ale profetului.

"Condamnăm recentele acţiuni unilaterale (ale Turciei) în Mediterana de Est, provocările şi retorica, care sunt total inacceptabile", a declarat Charles Michel într-o scurtă intervenţie la sfârşitul conferinţei de presă după videoconferinţa dedicată prezentării măsurilor UE de combatere a răspândirii pandemiei de COVID-19.

La începutul lunii octombrie, UE a decis să "lucreze pe două căi: o cale pozitivă şi una mai puţin pozitivă ... Până în prezent Turcia nu a ales calea pozitivă. Vom avea ocazia să revenim la acest subiect în decembrie", a conchis el.

Relaţiile dintre Turcia şi Franţa s-au deteriorat treptat de anul trecut, în principal din cauza dezacordurilor asupra Siriei, Libiei şi Mediteranei de Est. Tensiunile sunt, de asemenea, foarte puternice şi în relaţia Turciei cu Grecia şi Cipru din cauza neînţelegerilor asupra graniţelor maritime din zonele bogate în zăcăminte de gaz din estul Mediteranei.

UE a adoptat o abordare duală faţă de Ankara: s-a angajat să îmbunătăţească anumite forme de cooperare şi să relanseze uniunea vamală, cu condiţia ca Turcia să înceteze forajul de explorare ilegal din apele Ciprului şi să confirme disponibilitatea de a dialoga cu Atena.

"Dacă Ankara îşi continuă acţiunile ilegale, vom folosi toate instrumentele de care dispunem", a avertizat preşedinta Comisie Europene Ursula von der Leyen. Executivul european a fost însărcinat să elaboreze sancţiuni economice şi acestea sunt gata să fie "utilizate imediat", a adăugat ea.

Liderii UE vor examina "înainte de sfârşitul anului dacă s-au înregistrate evoluţii pozitive", a declarat Charles Michel în octombrie.

Germania, care mediază relaţia cu preşedintele turc, consideră pentru moment inadecvată orice decizie privind impunerea de sancţiuni Turciei şi blochează cererile celorlalte state membre, au explicat pentru AFP mai multe surse europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.