Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE detașează la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride din partea Federației Ruse

ue moldova

Uniunea Europeană va detașa la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride cu care se confruntă Republica Moldova, iar Regatului Țărilor de Jos va oferi statului nostru un sprijin financiar în valoare de 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor publice, relatează stiripesurse.md

„Cunoaștem că Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu amenințări hibride din partea Federației Ruse. Iată de ce am discutat despre detașarea unei echipe UE de răspuns rapid la amenințările hibride. Securitatea cibernetică este un element-cheie, în special în asigurarea unor alegeri corecte, libere și sigure, care vor avea loc în curând în Republica Moldova. De asemenea, am menționat că vom intensifica cooperarea cu Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (MPUE) și vom oferi un sprijin financiar de 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor de stat ale Republicii Moldova”, a anunțat astăzi la Chișinău ministra Apărării a Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Ministra Kajsa Ollongren a apreciat discuțiile pe care le-a avut astăzi la Ministerul Apărării de la Chișinău în ceea ce privește colaborarea pe segment militar și provocările actuale de securitate, informează Ziarul Național.

„Am discutat despre cooperarea dintre Armata Națională a Republicii Moldova și cea a Regatului Țărilor de Jos. Am semnat un document bilateral de intenții privind consolidarea cooperării noastre, pe care îl considerăm un pas important. Vom continua să dezvoltăm cooperarea bilaterală și multilaterală, în particular prin intermediul Uniunii Europene. În acest sens, salutăm aprobarea recentă a celui de-al 4-lea pachet de asistență din partea Uniunii Europene, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, pentru Republica Moldova. Regatul Țărilor de Jos susține această decizie și va continua să ofere sprijin la acest capitol și în viitor”, a spus ministra Ollongren, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Ministrul Nosatîi a apreciat deschiderea Regatului Țărilor de Jos de a consolida relațiile de colaborare pentru menținerea păcii și securității regionale și internaționale.

Cei doi miniștri au discutat despre situația actuală de securitate regională, în special în bazinul Mării Negre, despre obiectivele strategice de dezvoltare a R. Moldova, precum și despre contribuția Regatului Țărilor de Jos la pregătirea profesională a efectivului Armatei Naționale în cadrul programelor educaționale și cursurilor de instruire în școlile neerlandeze de profil.

„Ne dorim capabilități de apărare la standarde europene, pentru a ne îndeplini misiunile constituționale, a contribui la eforturile internaționale de menținere a păcii și, totodată, pentru a deveni rezilienți la provocările hibride cu care se confruntă republica noastră. Ne bucură faptul că Olanda se numără printre partenerii noștri de încredere care ne oferă asistență și în această direcți. Prin întărirea relațiilor noastre de cooperare, contribuim împreună nu doar la îmbunătățirea situației la capitolul apărare și securitate, ci și la crearea unui mediu stabil, sigur și prosper pentru cetățenii Republicii Moldova. Mizăm în continuare pe sprijinul Regatului Țărilor de Jos în realizarea acestor obiective”, a precizat ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.