Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE îi ameninţă pe talibani cu izolarea pe plan internaţional

Twitter
Josep Borell

Uniunea Europeană i-a ameninţat joi pe talibani că vor fi izolaţi pe plan internaţional dacă vor prelua puterea cu forţa în Afganistan şi le-a cerut acestora să reia discuţiile de fond cu autorităţile de la Kabul şi să pună capăt imediat violenţelor, informează AFP preluat de agerpres.

"Dacă iau puterea cu forţa şi vor restabili un emirat islamic, talibanii nu vor fi recunoscuţi (din punct de vedere diplomatic), vor fi izolaţi, lipsiţi de sprijin internaţional şi cu perspectiva unui conflict permanent şi a unei instabilităţi prelungite în Afganistan, a avertizat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Talibanii au cucerit joi al treilea oraş ca importanţă din Afganistan, Herat, într-o ofensivă susţinută, accelerată de plecarea trupelor străine aflate sub conducerea SUA, după 20 de ani de prezenţă. Aceasta reprezintă o etapă importantă în avansul lor după capturarea oraşului Ghazni, situat la 150 km sud-vest de Kabul, periculos de aproape de capitală. Guvernul de la Kabul a pierdut în acest moment controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul ţării.

"UE solicită talibanilor să reia discuţiile substanţiale, regulate şi structurate (cu guvernul) şi solicită încetarea imediată a violenţei, precum şi o încetare a focului completă şi permanentă", se arată în comunicat.

"Aceste atacuri continue provoacă suferinţe inacceptabile cetăţenilor afgani şi nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern şi a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranţei", a evidenţiat Josep Borrell.

În acest context, Bruxelles-ul încurajează, de asemenea, guvernul de la Kabul să rezolve disputele politice pentru a se angaja în dialog cu talibanii într-o optică a unităţii.

UE "intenţionează să îşi continue parteneriatul şi sprijinul pentru poporul afgan", dar asistenţa sa va rămâne "condiţionată de o soluţionare paşnică şi incluzivă (a conflictului) şi de respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor şi minorităţilor", a insistat Borrell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.