Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE încearcă să evite Rusia în drumul către Asia Centrală

Pinterest
Uzbekistan Kargastan Tadjikistan Turkmenistan

Uniunea Europeană caută să extindă cooperarea cu statele din Asia Centrală, inclusiv construirea de coridoare de transport cu ocolirea Rusiei, a scris șeful diplomației UE, Josep Borrell, pe blogul său oficial, notează RADOR.

Rusia și China, a arătat Borrell, "au jucat și continuă să joace" un rol conducător în Asia Centrală, însă "este evident că regiunea încearcă să-și diversifice legăturile și vede în UE un partener potrivit." Borrell a remarcat, de asemenea, că "legăturile dintre țările din regiune se îmbunătățesc" și Uniunea Europeană "este în mod evident interesată să profite de aceste schimbări", relatează RBK, preluată de Rosbalt. Șeful diplomației europene a opinat că UE trebuie "să folosească uriașul potențial" al Asiei Centrale, care constă în "livrări de energie, livrări de materii prime de importanță deosebită și noi coridoare de transport care nu depind de Rusia". Potrivit afimațiilor șefului diplomației UE, este vorba de ruta de transport trans-caspică.
După cum relatează Rosbalt, Asia Centrală este o regiune istorică și geografică a Eurasiei din vestul Asiei Centrale. Între țările din regiune se numără Turkmenistanul, Tadjikistanul, Uzbekistanul, Kirghizia și Kazahstanul. Ultimele patru fac parte din blocul militar ODKB (Organizația Tratatului de Ecurittae Colectivă), comun cu Rusia, Armenia și Republica Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.