Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, 'iniţiativă umanitară de urgenţă' pentru Alep

france24
alep siria razboi

Comisia Europeană a anunţat duminică lansarea unei "iniţiative umanitare de urgenţă" a UE pentru a permite organizaţiilor umanitare să ajute populaţia din Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, în parte asediat de forţele regimului, relatează AFP.

UE mobilizează 25 de milioane de euro ca ajutor de urgenţă pentru partenerii umanitari, în special pentru a acoperi nevoile medicale şi a livra apă şi alimente la Alep, au precizat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri Externe, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

Citește și: Ministrul german de finanţe le cere musulmanilor din ţara sa să dezvolte un 'islam german'

Această iniţiativă a fost "luată în cooperare cu ONU" pentru a face faţă unei "tragedii umanitare", au adăugat responsabilii europeni, lansând "un apel tuturor părţilor implicate în conflict să o sprijine şi să o faciliteze".

Cei aproape 250..000 de locuitori din zona asediată la Alep se confruntă cu "un nivel de sălbăticie pe care niciun om nu ar trebui să îl suporte", a acuzat duminică şeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Stephen O'Brien.

Iniţiativa UE vizează să facă posibil "transportul de urgenţă al ajutorului de bază pentru civili în estul oraşului Alep acoperind nevoile medicale, apă şi alimente" şi "asigurarea evacuării medicale a răniţilor şi bolnavilor din Alep-Est", a precizat Comisia Europeană.

UE s-a angajat să acţioneze "intens în următoarele ore şi următoarele zile cu părţile în cauză" pentru ca acestea să elibereze autorizaţiile necesare pentru livrarea ajutoarelor şi evacuările care trebuie să fie făcute "sub singura responsabilitate a organizaţiilor umanitare".

Federica Mogherini şi Christos Stylianides au mai cerut ca evacuările medicale să fie posibile nu doar pentru Alep-Est, "dar pentru toate zonele asediate", anunță Agerpres.

"UE este pregătită să faciliteze şi să susţină evacuarea pacienţilor spre instalaţiile medicale adecvate din regiune, iar dacă este necesar în Europa, pentru îngrijiri medicale specializate ce nu sunt disponibile în regiune".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.