Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE INTERVINE în scandalul Catedralei 'Sfânta Sofia': Cere Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee

wwww.travelandynews.com
Bazilica Sf. Sofia, Turcia

Uniunea Europeană a cerut, luni, Turciei să anuleze decizia de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia" din Istanbul, informează agenţia Associated Press, potrivit MEDIAFAX.

Miniştrii de Externe ai ţărilor UE "condamnă decizia Turciei de transformare a unui monument emblematic precum «Sfânta Sofia»", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Citește și: Monica Anisie: ‘Unii elevi vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică’

"În mod inevitabil, această decizie va alimenta neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare", a subliniat Josep Borrell.

"Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia", a subliniat oficialul UE.

Guvernul Greciei a condamnat vehement decizia Ankarei de transformare în moschee a fostei Catedrale ortodoxe "Sfânta Sofia". "UE se confruntă cu o provocare şi o ofensă" din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Turcia a respins criticile. "Sfânta Sofia a fost lăsată ca moştenire moschee şi trebuie folosită ca moschee. Respingem puternic comentarii care echivalează cu o intervenţie asupra drepturilor suverane ale Turciei", a reacţionat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, citat de postul TRT.

Citește și: EXCLUSIV Atenție, Marcel Vela! Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei vinde halate de protecție, pe Olx

Uniunea Europeană este deranjată şi de activităţile turce de explorare petrolieră în estul Mării Mediterane, în zone disputate cu Grecia şi Republica Cipru. Josep Borrell a declarat că nu s-a luat nicio decizie privind o reacţie la această criză, dar tema va fi discutată din nou în august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.