Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE: Liberalii europeni resping alianţa cu Mişcarea 5 Stele din Italia Bruxelles, 9 ian /Agerpres/ -

guy verhofstadt

Liberalii europeni au respins din faşă, luni, proiectul unei alianţe în Parlamentul comunitar cu Mişcarea 5 Stele (M5S) din Italia, anti-europeană, transmite AFP. "Eu am ajuns la concluzia că nu există garanţii suficiente pentru a realiza un program comun în vederea reformării Europei", a concluzionat luni seara preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, într-un comunicat.

"Nu sunt suficiente puncte de acord pentru a da curs cererii M5S de a se alătura ALDE. Încă există prea multe divergenţe asupra unor subiecte europene esenţiale", a recunoscut Verhofstadt, care va candida pe 17 ianuarie la preşedinţia Parlamentului european. Simpatizanţii M5S au votat online, duminică şi luni dimineaţa, cu o largă majoritate (78,5%) în favoarea alăturării eurodeputaţilor formaţiunii lor la ALDE în Parlamentul UE şi a despărţirii de UKIP, partizan al Brexitului.

Totuşi, militanţi ai mişcării italiene şi-au exprimat scepticismul, regretând o întoarcere bruscă de poziţie a M5S, care până acum susţinea un referendum de ieşire a Italiei din zona euro. Din partea liberalilor, propunerea a fost primită cu un mare scepticism, dacă nu chiar indignare. Mişcarea 5 Stele din Italia ar trebui să rupă orice relaţie cu Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) şi ar trebui să se alăture Liberalilor din Parlamentul European, afirmase duminică Beppe Grillo, fondatorul partidului anti-european italian, citat de Reuters.

Grillo a făcut afirmaţiile pe blogul personal, spunând că formaţiunea politică pe care o conduce este în tratative cu ALDE şi a cerut membrilor grupării să voteze în cadrul unui sondaj online. Guy Verhofstadt, fostul premier belgian şi liderul ALDE, un federalist convins are viziuni diametral opuse faţă de euroscepticismul Mişcării 5 Stele. Mai mult, italienii eurosceptici l-au şi ridiculizat adesea pe Verhofstadt.

Grillo a mai spus că a discutat şi cu Verzii, dar a fost refuzat; ALDE ar fi singura formaţiune dispusă să discute o alianţă. Mişcarea 5 Stele are 17 deputaţi în Parlamentul European şi s-a aliat cu UKIP, condus de Nigel Farage, care are 22 de locuri pentru a forma Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (EFDD). Dar Grillo a spus că partidele au votat la fel doar în 20% din cazuri în ultimii doi ani şi jumătate şi că nu există un obiectiv politic comun.

Farage a răspuns că 5 Stele nu ar rezista prea mult în ALDE. "În termeni politici, ar fi ilogic pentru 5 Stele să se alăture celei mai fanatice facţiuni din Parlamentul European". Liderul partidului italian de extremă dreaptă Liga Nordului, Matteo Salvini, a criticat ideile lui Grillo. "5 Stele se mută de pe baricade în fotoliile confortabile", a spus el, conform Agerpres. Mişcarea 5 Stele a apărut în 2009 şi a devenit rapid cel mai important partid de opoziţie din Italia. Nu se încadrează clar într-o ideologie politică, însă se axează pe denunţarea corupţiei la nivel politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.