Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE oferă milioane de euro suport non-letal pentru apărare Chișinăului. Josep Borrell: Făcând Republica Moldova mai puternică, vom face și UE mai puternică

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a lansat noua Misiune de Parteneriat a UE în Republica Moldova. Într-un discurs ținut în debutul ceremoniei, acesta a vorbit despre importanța misiunii, conform deschide.md.

R. Moldova este una dintre țările cele mai afectate de invazia rusă în Ucraina. Cu toții au fost afectați, dar cel mai tari, după Ucraina, a fost lovită R. Moldova. Vreau să vă transmit mesajul că R. Moldova nu este singură, sunteți partenerul nostru strategic, sunteți viitor membru al UE, iar lansarea acestei misiunii reprezintă o nouă dimensiune a suportului oferit de UE” a declarat Borrell.

Acesta a mai declarat că misiunea este una inovativă și va oferi un suport strategic pentru a pregăti R. Moldova de crize și a-i întări reziliența. În prezent, din echipă fac parte 15 oameni, însă în perioada următoare vor mai veni încă 40.

UE va mai oferi 87 de milioane de euro drept suport non-letal pentru apărare, în domeniul logisticii. Luna trecută am stabilit un nou regim de sancțiuni, iar ieri am scanționat primul grup de persoane. Lista nu este finală, suntem pregătiți să folosim acest mecanism de sancțiuni pentru a asigura pacea, securitatea și stabilitatea R. Moldova. Făcând R. Moldova mai puternică, vom face și UE mai puternică. Puteți conta pe noi, suntem în aceeași barcă” a notat Borrell.

La rândul său, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a mulțumit Uniunii Europene pentru lansarea acestei misiuni, pe care a calificat-o drept foarte importantă pentru consolidarea capacităților de apărare și a rezilienței R. Moldova.

Lansarea acestei misiunii are loc într-un context regional foarte complex, însă pot spune că tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova au eșuat. Știm că nu suntem singuri, beneficiem de atașamentul și susținerea partenerilor europeni, care ne-au ajutat în cele mai dificile momente din ultimul un an și jumătate. Această misiune este o investiție în pacea, calmul și stabilitatea noastră. Pentru R. Moldova e important să contribuim și noi la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă la nivel global. Lucrăm împreună cu partenerii europeni pentru a fortifica R. Moldova, pentru a o integra în UE” a conchis Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.