Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE oferă Ucrainei un sprijin de care țările balcanice nu s-au bucurat niciodată (Aleksandar Vučić)

brightspotcdn.com
Aleksandar Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, consideră că Uniunea Europeană, care a accelerat procesul de acceptare a Ucrainei, oferă Kievului un sprijin de care țările balcanice nu s-au bucurat niciodată.

"Nu am nimic împotriva ucrainenilor" - a spus Vučić pentru "Financial Times" -, "dar nivelul de sprijin pe care UE îl oferă Ucrainei, acordându-i statutul de candidat la un an după ce a depus candidatura și, eventual, începând negocierile de aderare anul viitor, arată (sprijinul politic), pe care noi nu l-am avut" - a spus liderul sârb, relatează Rador.

În opinia președintelui Serbiei, capacitatea UE de a accepta noi state în componenţa sa s-a înrăutăţit.

"Capacitatea de absorbție a UE nu a crescut. Aveți 10 țări donatoare și 17 state care iau bani de la ele. Nici unele, nici altele nu și-ar dori să vadă mai multe țări pe lista de plăți" - a spus Vučić. În opinia sa, întârzierea admiterii Serbiei în comunitate nu corespunde cu starea reală a ţării, care este "în formă mai bună decât erau România şi Bulgaria în 2007, când au aderat la UE".

"Financial Times" amintește că negocierile privind aderarea Serbiei au stagnat din cauza incapacității de a normaliza relațiile cu Kosovo nerecunoscut, precum și a refuzului Belgradului de a se alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

Amintim că, la 22 decembrie 2009, Serbia a depus o cerere oficială de aderare la UE, iar la 2 martie 2012 a primit statutul de candidat oficial. La 21 ianuarie 2014 au început negocierile privind aderarea Serbiei la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.