Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pregătește noi sancțiuni vizând interpușii Rusiei din Moldova

ue moldova

UE pregătește noi sancțiuni vizând interpușii Rusiei din Moldova

Miniștrii de externe ai UE ar trebui să-și dea luni aprobarea politică pentru crearea unui nou cadru de sancțiuni vizându-i pe oligarhii moldoveni care încearcă să răstoarne guvernul pro-occidental de la Chișinău.

Prin acest nou cadru, interdicția de călătorie în UE și popririle de active i-ar viza pe aceia care „au în vedere acțiuni și politici care subminează ori amenință suveranitatea și independența Moldovei și democrația, statul de drept, stabilitatea ori securitatea din Moldova”, se afirmă în textul consultat de Euractiv.

Lista de sancțiuni include printre delictele vizate „subminarea desfășurării alegerilor” și „sprijinirea demonstrațiilor violente ori altor acte de violență”, dar și „abaterea financiară gravă privind fonduri publice” și „exportul neautorizat de capital” din țară.

România a propus în premieră o astfel de măsură în februarie, după ce Moldova își exprimase teama, pe baza alertelor serviciilor secrete, că Rusia sprijină probabil proteste violente și instruiește sabotori din țară.

E de așteptat ca legea-cadru să fie adoptată săptămâna aceasta, după reuniunea de luni de la Luxembourg a miniștrilor de externe, iar numele celor sancționați vor fi decise ulterior.

SUA și Regatul Unit au și sancționat deja indivizi, inclusiv doi oligarhi moldoveni recunoscuți deja pentru coruperea unor instituții politice și economice ale Moldovei.

Numele nu se cunosc deocamdată

Lista ar trebui să rămână deocamdată fără nume, ca o măsură de descurajare a celor răspunzători de astfel de acte destabilizatoare.

Statele UE și Moldova vor aduna ulterior probe și abia apoi vor identifica indivizii și entitățile răspunzătoare, întrucât lista, ca orice cadru de sancțiuni, va trebui să reziste unei contestări în instanță.

Deși nu se menționează explicit, e probabil ca sancțiunile să-i vizeze pe cei doi oligarhi fugari - Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc - identificați de autoritățile moldovene ca ajutând operațiunea Rusiei, au declarat doi diplomați UE.

Șor finanțează un partid populist rusofil din Moldova numit ȘOR, care de-a lungul ultimului an a organizat proteste tot mai agresive.

Plahotniuc și Șor sunt dați în urmărire în Moldova, fiind acuzați de delapidarea a aproape 1 miliard de dolari din băncile țării.

Din perspectiva UE, aceasta e o modalitate de a continua să combată acțiunile rușilor de destabilizare a continentului, dincolo de războiul din Ucraina și faptele lor de acolo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.