Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pregătește sancțiuni de MILIARDE pentru Belarus: Însă reacțiile i-ar putea afecta tot pe europeni

profimedia
amanta Lukasenko

Exporturile de potasiu şi tranzitul gazelor ruseşti, surse importante de venit pentru Belarus, sunt două piste pentru sancţiunile economice analizate în prezent de către Uniunea Europeană, a declarat joi pentru AFP şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, dând de înţeles că UE nu se va limita doar la închiderea spaţiului european pentru avioanele din Belarus.

"Şefii de stat şi de guvern ne-au cerut luni să propunem sancţiuni sectoriale. Sunt câteva care îmi vin imediat în minte, cum ar fi exporturile de potasiu şi tranzitul de gaze cumpărate din Rusia", a declarat miercuri seara Borrell, în ajunul unei reuniuni informale la Lisabona a miniştrilor de externe ai UE, scrie agerpres.ro.

Citește și: Germania UE ar putea impune sancţiuni cu impact major asupra Belarusului

"Belarus este un exportator major de potasiu: 2,5 miliarde de dolari. Totul trece prin ţările baltice. Aceasta este foarte uşor de controlat dacă se doreşte cu adevărat", a subliniat el.

"Ne putem de asemenea imagina că gazele care ajung în Europa prin Belarus vin în continuare în Europa, dar printr-o altă conductă. Belarus şi-ar pierde atunci drepturile de tranzit, ceea ce nu este neglijabil", a adăugat Borrell.

Citește și: Problemă juridică rară în aviaţia civilă, după deturnarea avionului de către Belarus

Un schimb de idei în această privinţă este prevăzut cu miniştrii de externe la Lisabona, a spus şeful diplomaţiei europene, precizând totuşi că la această reuniune nu se va adopta nicio decizie cu privire la regimul de la Minsk.

"Este clar că nu dorim să ne mulţumim doar cu măsuri mici, ci vrem să impunem sancţiuni împotriva aparatului economic şi tranzacţiilor în Belarus într-un mod destul de semnificativ", a confirmat joi şeful diplomaţiei germane Heiko Maas la sosirea la reuniunea de la Lisabona.

Citește și: FOTO - Adversarul lui Lukaşenko, care a murit în închisoare, a fost înmormântat: era bandajat la cap

"Este posibil să lovim sectoare ale economiei de care beneficiază regimul, dar este prea devreme să vorbim de un consens", a avertizat totodată omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis, susţinător al unor sancţiuni dure împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Orice decizie privind sancţiunile necesită unanimitatea celor 27 de ţări membre ale UE.

Citește și: Polonia e prima țară din UE care INTERZICE accesul avioanelor din Belarus în spaţiul său aerian

"Europenii ezită în continuare asupra sancţiunilor economice, dar de această dată este nevoie să luăm într-adevăr măsuri a căror greutate Lukaşenko să o simtă", a avertizat Borrell în acest interviu pentru AFP.

Indignaţi de deturnarea duminică la Minsk a unui avion de linie cu scopul de a aresta un opozant al regimului Lukaşenko, şefii statelor din UE au decis luni să interzică spaţiul european şi aeroporturile blocului comunitar pentru avioanele din Belarus, recomandând totodată companiilor aeriene din UE să evite spaţiul aerian belarus. De asemenea, Consiliul European a cerut punerea în practică a unui nou set de sancţiuni împotriva regimului de la Minsk.

Citește și: Belarusul acuză Franța de piraterie aeriană .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.