Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE salută planul noului guvern polonez de 'restabilire a statului de drept'

uniunea europeana

Uniunea Europeană a salutat, marți, planul Poloniei de a "restabili statul de drept" și de a desființa politicile fostului guvern naționalist care au dus la înghețarea unor fonduri UE în valoare de miliarde de euro din cauza îngrijorărilor legate de independența justiției.

Partidul polonez Lege și Justiție (PiS), care a guvernat timp de opt ani, a efectuat o revizuire profundă a sistemului judiciar, despre care UE a afirmat că a afectat echilibrele democratice și a adus instanțele sub influența politică, notează Reuters. Ca urmare, Comisia Europeană a reținut fonduri de miliarde de euro destinate Poloniei, potrivit mediafax.

Comisarii UE au declarat că planul noului guvern pro UE, aflat la putere din decembrie anul trecut și care implică mai multe proiecte de lege care anulează revizuirile PiS, a fost bine primit.

"A fost impresionant pentru Comisie să asculte atât de multe reacții pozitive", a declarat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders. La rândul său, șefa adjunctă a Comisiei Europene, Vera Jourova, a calificat planul de acțiune al Poloniei drept realist.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a promis să restabilească independența justiției și să obțină deblocarea fondurilor. Însă el se confruntă cu o rezistență din partea susținătorilor PiS, printre care se numără președintele Andrzej Duda și unii judecători.

"Cred că reacția pozitivă din partea statelor membre este asociată cu un anumit nivel de încredere că vom face acest lucru într-un mod previzibil și în concordanță cu statul de drept", a declarat ministrul polonez al Justiției, Adam Bodnar, după prezentarea planului la Bruxelles.

Bodnar a declarat anterior că planul include schimbări la Consiliul Național al Magistraturii, care numește judecătorii, și la Tribunalul Constituțional, despre care criticii spun că a fost politizat sub PiS.

Ca un semn că guvernul de la Varșovia se angajează să implementeze schimbările în curând, cabinetul Tusk a aprobat marți un proiect de lege care stipulează că membrii Consiliului Național al Magistraturii vor fi aleși de judecători, iar nu de politicieni, așa cum a fost în cadrul schimbărilor făcute de PiS. Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de Justiție a UE semnalaseră nereguli în această procedură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.