Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE se pregătește să-l lovească 'la portofel' pe Aleksandr Lukaşenko

jurnaltv.md
Belarus Aleksandr Lukasenko

Uniunea Europeană va aproba luni o serie de măsuri economice împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru a sancţiona campania de represiune şi deturnarea unui avion de linie european cu scopul de a aresta un disident, relatează vineri AFP, citând surse diplomatice de la Bruxelles. Miniştrii de externe ai UE sunt chemaţi să-şi dea acordul "pentru a lovi la portofel" autorităţile belaruse în cadrul reuniunii lor de luni de la Luxemburg, a explicat un diplomat.

Aceste sancţiuni vor viza exporturile de potasiu, sectoarele tutunului, petrolului şi petrochimiei, armelor şi echipamentelor utilizate pentru reprimarea opoziţiei şi produsele cu dublă utilizare, civilă şi militară, a indicat el. Măsuri împotriva sectorului financiar se află de asemenea în discuţie, a adăugat acesta.

"Sunt sancţiuni care vor durea", aşa cum au cerut liderii europeni după devierea către Minsk a unui zbor Ryanair, de la Atena la Vilnius, pentru a aresta doi dintre pasagerii săi, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi prietena sa de naţionalitate rusă, Sofia Sapega, a comentat diplomatul citat.

"Uniunea Europeană nu adoptă frecvent sancţiuni economice şi aceasta ia timp", a recunoscut un alt diplomat.

După unda verde aşteptată luni, serviciul diplomatic al UE le va finaliza din punct de vedere legal pentru ca măsurile să intre în vigoare "cât mai curând posibil".

Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea, iar statele membre au deseori tendinţa de a-şi privilegia interesele în detrimentul unei acţiuni comune, a regretat un oficial european.

Austria exprimă, de exemplu, rezerve cu privire la sancţiunile financiare pentru a "nu-şi penaliza băncile', a explicat acesta pentru AFP.

De asemenea, se aşteaptă ca luni miniştrii europeni să îşi "dea aprobarea" pentru adăugarea a 78 de nume şi a 7 entităţi belaruse pe lista cu sancţiuni împotriva oficialilor belaruşi pentru reprimarea opoziţiei, dintre care 7 sunt implicaţi în deturnarea zborului Ryanair, potrivit aceleiaşi surse.

Aceste sancţiuni sunt individuale. Responsabililor sancţionaţi le va fi interzis accesul în spaţiul blocului comunitar, iar activele lor în UE vor fi îngheţate. De asemenea, va fi interzisă acordarea de fonduri europene pentru entităţile vizate.

UE a sancţionat deja 88 de membri ai regimului, între care preşedintele Lukaşenko şi fiul său.

În acelaşi timp, Bruxellesul recunoaşte că aceste sancţiuni vor avea consecinţe şi pentru cetăţenii fostei republici sovietice. Interdicţia de zbor în UE impusă companiei naţionale Belavia şi suspendarea legăturilor aeriene europene i-au afectat pe cetăţenii belaruşi care călătoresc.

Opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia va fi primită luni la Bruxelles de către colaboratori ai şefului diplomaţiei europene Josep Borrell pentru a o informa cu privire la sancţiuni. Ea are programată ulterior o conferinţă de presă, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.