Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE și China se iau de gât, după ce un diplomat chinez a acuzat că provinciile anexate de Rusia nu aparțineau Ucrainei

Twitter
Josep Borell

Țările europene cer răspunsuri din partea Beijingului, după ce diplomatul său de top de la Paris, Lu Shaye, a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice, în comentarii care ar putea submina eforturile Chinei de a fi văzută ca un potențial mediator între Rusia și Ucraina.

Mai multe țări cer rapid clarificări oficiale

Oficiali din Lituania, Letonia, Ucraina, Franța și Uniunea Europeană au ripostat la comentariile făcute de ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, care a declarat în timpul unui interviu televizat că fostele țări sovietice, inclusiv statele baltice, nu au "un statut efectiv în dreptul internațional". Lu Shaye a făcut aceste remarci ca răspuns la o întrebare dacă Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, făcea parte din Ucraina, scrie Rador.

"Chiar și aceste țări ex-sovietice nu au un statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu a existat niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țări suverane", a declarat Lu Shaye, după ce a precizat mai întâi că problema Crimeei "depinde de modul în care este percepută problema", deoarece regiunea a fost "la început rusă" și apoi "oferită Ucrainei în timpul erei sovietice". Comentariile au părut să renege suveranitatea țărilor care au devenit state independente și membre ale ONU după căderea Uniunii Sovietice în 1991, și vin pe fondul invaziei brutale a Rusiei în Ucraina. În viziunea liderului rus, Vladimir Putin, Ucraina ar trebui să facă parte din Rusia. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a răspuns duminică, calificând remarcile drept "inacceptabile".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.