Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi India au decis să reia negocierile pentru un acord comercial (surse comunitare)

negocieri

Uniunea Europeană şi India speră să ajungă la un consens privind reluarea negocierilor pentru un acord de liber schimb, cu ocazia reuniunii la care vor participa sâmbătă liderii celor două părţi, au declarat surse comunitare, citate de EFE preluată de Agerpres..

Pasul va fi făcut la reuniunea ce va avea loc în oraşul portughez Oporto, la care vor fi prezenţi aproape toţi liderii din cele 27 de state membre ale UE, însă premierul indian, Narendra Modi, va interveni prin videoconferinţă din cauza evoluţiei pandemiei în ţara sa.

Sursele au precizat că se aşteaptă ca liderii să sprijine relansarea negocierilor pentru un acord de liber comerţ, precum şi pentru pacturile de protecţie a investiţiilor şi indicaţiilor geografice. Astfel, este vorba despre un pachet ce va include negocieri pe aceste trei acorduri.

De asemenea, potrivit sursei citate, acesta va fi "un pas important", deoarece UE "este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Indiei", dar, dacă se ţine cont de dimensiunea celor două economii, încă există un mare potenţial pentru dezvoltarea comerţului, creştere şi locuri de muncă, ceea ce va fi important atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru India, ambele în recuperare după pandemie.

Alte surse europene au declarat că este vorba despre un avans spre un pact comercial "echilibrat, ambiţios, cuprinzător şi reciproc profitabil".

Discuţiile privind pactul comercial între cele 27 de state membre şi India sunt suspendate din 2013, dar decizia care va fi luată sâmbătă pentru reluarea acestora "deschide drumul către un posibil acord de liber schimb", mai scrie EFE.

Până acum, au mai spus sursele, s-a obţinut "un impuls destul de pozitiv" asupra relaţiilor bilaterale pentru reluarea negocierilor, în care se va căuta un acord care să acopere "toate ariile comerţului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.