Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi SUA cer liderilor albanezi să evite violenţa la protestele opoziţiei din Tirana

albania protest

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut joi liderilor politici de la Tirana să evite violenţa în timpul unui protest desfăşurat în capitala Albaniei, informează dpa preluată de Agerpres.

"Reafirmăm dreptul cetăţenilor de a participa paşnic la demonstraţii (...), dar denunţăm cu tărie orice retorică ce îndeamnă la violenţă din partea liderilor politici", se afirmă într-un comunicat comun al şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi al comisarului european pentru extindere Johannes Hahn.

Ambasada SUA de la Tirana a cerut "tuturor participanţilor la demonstraţiile din această zi să îşi exercite în mod paşnic dreptul la întrunire şi să respingă violenţa" şi a îndemnat guvernul şi forţele de securitate să acţioneze cu reţinere.

Toţi cei 65 de parlamentari ai opoziţiei au renunţat la mandate şi s-au alăturat joi, la Tirana, protestului împotriva guvernului premierului socialist Edi Rama.

Un miting de opoziţie a degenerat sâmbătă, când demonstraţii au atacat cu pietre şi au încercat să pătrundă în sediul guvernului. Poliţia a recurs atunci la gaze lacrimogene, grenade şi tunuri de apă.

Opoziţia albaneză acuză guvernul de corupţie şi legături cu crima organizată, cere demisia sa şi crearea unui guvern care să asigure un cadru echitabil pentru organizarea de noi alegeri.

Cu toate acestea, UE a criticat decizia opoziţiei condusă de liderul Partidului Democrat, Llulzim Basha, de a renunţa la mandatele parlamentare.

Această decizie "afectează serios funcţionarea democraţiei în Albania. Parlamentul este locul unde ar trebui discutate reforme şi evoluţii relevante (...), nu boicotate", se afirmă în comunicatul comun al celor doi oficiali europeni, care consideră că decizia de a boicota este "contraproductivă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.