Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE speră ca Turcia să pună în executare decizia CEDO în cazul disidentului kurd Selahattin Demirtas

Selahattin Demirtas

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat joi speranţa că unul dintre principalii opozanţi ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, kurdul Selahattin Demirtas, va fi în curând eliberat, după mai mult de doi ani de detenţie, informează AFP preluată de Agerpres.

'Sperăm că el va fi în curând eliberat', a declarat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, în timpul unei conferinţe de presă la Ankara, susţinută alături de ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu şi de comisarul european pentru extindere Johannes Hahn.

Această declaraţie survine în condiţiile în care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a somat săptămâna aceasta Turcia să pună capăt detenţiei provizorii a lui Demirtas, încarcerat de peste doi ani.

Selahattin Demirtas, încarcerat din noiembrie 2016 pentru acuzaţii de 'terorism', este urmărit în mai multe dosare şi riscă până la 142 ani de detenţie în principalul său proces. Aceasta nu l-a împiedicat să obţină 8,4% din voturi la scrutinul prezidenţial din 24 iunie, câştigat de Recep Tayyip Erdogan.

CEDO a condamnat Turcia la plata a 10.000 de euro daune morale şi de 15.000 de euro cheltuieli de judecată.

Încarcerarea lui Demirtas este criticată cu regularitate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, care îl acuză pe Erdogan că încearcă să înăbuşe orice voce a opoziţiei, mai ales după tentativa de puci eşuată din 15 spre 16 iulie 2016. Autorităţile turce au lansat de atunci epurări de o amploare fără precedent, care, dincolo de pucişti şi de presupuşii lor susţinători, au vizat mediile prokurde şi presa critică.

Cu toate acestea, preşedintele turc Erdogan a respins decizia CEDO, estimând că aceasta nu este una constrângătoare pentru Ankara.

Subliniind importanţa pentru Europa a parteneriatului 'strategic' cu Ankara, Federica Mogherini şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la arestarea, săptămâna trecută, a unor intelectuali având legături cu omul de afaceri Osman Kavala, închis de peste un an de zile în Turcia.

'Turcia va fi mai puternică dacă va avea o societate unită, mass-media libere şi un dialog constant şi deschis între societatea civilă şi liderii săi', a subliniat şefa diplomaţiei europene. 'Ne-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la arestare, inclusiv recent, a mai multor universitari de renume şi reprezentanţi ai societăţii civile', a adăugat ea.

Vizita la Ankara a lui Hahn şi Mogherini survine în condiţiile în care aderarea Turciei la UE se află într-un punct mort. Relaţiile s-au tensionat puternic în urma tentativei de puci împotriva lui Erdogan, din iulie 2016, UE criticând epurările de mare amploare lansate de autorităţile turce, epurări care au vizat inclusiv opozanţi şi mass-media critice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.