Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE trece la AMENINȚĂRI: Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei

theapricity.com
turcia europa

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi miniştrii afacerilor externe din UE au avertizat luni Turcia împotriva tentaţiei unei represiuni generalizate, după trei zile de la lovitura de stat eşuată, relatează AFP. 

"Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie protejat pentru binele Turciei", a afirmat Mogherini, sosind la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai UE la Bruxelles. "Nu există nicio scuză pentru ca Turcia să ia măsuri pentru a se îndepărta de statul de drept", a insistat ea. "Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei", a avertizat Înaltul al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

WikiLeaks anunţă o mega-lovitură pentru Turcia: 'Pregătiți-vă pentru luptă'


Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a avertizat de asemenea: "Trebuie să fim vigilenţi pentru ca autorităţile turce să nu instituie un sistem politic care să facă o cotitură de la democraţie". "Turcia a avansat mult, a făcut multe progrese, multe reforme în aceşti ultimi ani, pericolul ar fi deci al unei devieri de la democraţie", a adăugat el. 

În total, circa 6.000 de militari au fost deja arestaţi, aproape 3.000 de mandate de arestare au fost emise împotriva unor judecători şi procurori după tentativa de lovitură de stat, declanşată vineri seara, care s-a soldat oficial cu 290 de morţi, dintre care peste 100 de pucişti.

ANAF are PROBLEME MARI cu vila lui Voiculescu


Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn, responsabil de dosarul candidaturii Turciei la UE, a sugerat că guvernul turc pregătise deja, înaintea tentativei de lovitură de stat, o listă a persoanelor care urmau să fie arestate. "Faptul că listele au fost disponibile imediat după eveniment arată că ele fuseseră pregătite pentru a fi utilizate într-un anumit moment", a remarcat Hahn. 

Cererea de aderare a Turciei la UE întâmpină dificultăţi din cauza neliniştilor crescânde ale statelor membre faţă de derivele autoritare ale regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în materie de libertate a presei şi de drepturi ale omului, comentează AFP.

Lovitură DURĂ pentru toți tinerii din România. Ce decizie a luat Guvernul


Boris Johnson, care a asistat la primul său consiliu al miniştrilor afacerilor externe din UE la Bruxelles, după numirea sa surpriză la conducerea Foreign Office, a invitat de asemenea autorităţile turce la "reţinere şi la moderaţie". 

Ministrul de externe belgian Didier Reynders a cerut şi el autorităţilor turce "să reacţioneze în mod proporţionat". El şi-a exprimat în special temerea în legătură cu posibilitatea restabilirii pedepsei capitale în Turcia, menţionată duminică de Erdogan. Pedeapsa cu moartea a fost abolită oficial în 2004 în cadrul procesului de aderare a Turciei la UE. "Pedeapsa cu moartea este o problemă pentru noi", a insistat Reynders, potrivit agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.