Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE va cere miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale G20 să menţină deschiderea economiei globale

steag UE uniunea europeana U.E.

Uniunea Europeană va cere în această lună miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale G20 să menţină deschiderea economiei mondiale, după ce planurile Statelor Unite de a introduce tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu au provocat proteste la nivel mondial, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Spre deosebire de tarifele punitive impuse frecvent de Statele Unite unor bunuri subvenţionate ilegal de unele ţări, tarifele de 25% anunţate de preşedintele Donald Trump pentru oţel şi de 10% pentru aluminiu vor fi impuse tuturor ţărilor.

Efectul cel mai puternic va avea loc probabil în cazul Chinei, care produce peste jumătate din oţelul fabricat la nivel global şi care este acuzată că inundă pieţele mondiale cu exporturi ieftine.

”Ne reafirmăm angajamentul de a menţine deschisă economia globală şi cooperarea economică mondială bazată pe reguli”, se arată într-un document pregătit spre aprobare de către miniştrii de Finanţe la reuniunea G20.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii se vor întâlni pe 17-20 martie la Buenos Aires, iar cel mai importat subiect va fi starea economiei mondiale, inclusiv riscurile la adresa dezvoltării.

Oficiali de rang înald din întreaga lume au avertizat că planurile americane ar putea declanşa reacţii din partea altor economii şi ar putea costa locuri de muncă şi ar leza comerţul, dacă şi alte ţări vor urma acest exemplu.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea aplica tarife pentru produse precum motocicletele Harley-Davidson, bourbonul Kentucky şi blugii americani, dacă Statele Unite vor merge înainte cu acest plan.

Tarifele anunţate intră în contradicţie cu acordul lui Trump de la un summit de anul trecut al G20 din Germania, ”de a menţine pieţele deschise, având în vedere importanţa comerţului reciproc, de comun acord avantajos şi cadrele de investiţii şi principiul nediscriminării”.

Declaraţia finală a liderilor G20 mai afirmă că, ”în timp ce vor continua să combată protecţionismul, inclusiv practicile comerciale incorecte, recunosc în acelaşi timp rolul instrumentelor legitime de apărare comercială”.

Angel Gurria, şeful Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a spus marţi că problema capacităţii excedentare de producţie a oţelului trebuie rezolvată într-un forum global, pentru a evita escaladarea disputelor comerciale.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat pe 1 martie că China ar trebui să îşi reducă capacitatea excedentară a producţie a oţelului şi a cărbunelor mai rapid şi mai eficient.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.