Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE vrea ca fluxul de migranţi dinspre Turcia să fie redus la sub 1.000 pe zi

migranti

Uniunea Europeană face presiuni asupra Ankarei să reducă numărul migranţilor care ajung în Grecia pe mare la mai puţin de 1.000 pe zi, în schimbul preluării refugiaţilor direct din Turcia, au declarat miercuri oficiali ai UE, relatează Reuters.

În contextul crizei umanitare din Grecia, cancelarul german Angela Merkel a făcut presiuni pentru organizarea de urgenţă a unui summit al UE cu Turcia la 7 martie, la Bruxelles, care va avea loc după mai multe zile de negocieri diplomatice intense cu Ankara pentru a salva rezultatele acordului de la 29 noiembrie menit să limiteze fluxul de migranţi. 'Nu există o alternativă bună la o cooperare eficientă cu Turcia', a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care urmează să se întâlnească joi cu preşedintele turc Tayyip Erdogan. Deşi au trecut trei luni de când Ankara a fost de acord să ajute la limitarea fluxului de migranţi, peste 2.000 de persoane traversează zilnic Marea Egee în diverse ambarcaţiuni pentru a ajunge pe insulele greceşti.

Doi oficiali din cadrul UE au declarat pentru Reuters că Germania, principalul stat de destinaţie pentru migranţi, vrea ca fluxul zilnic să fie 'în limita a trei cifre, nu patru', pentru a putea începe să preia refugiaţi direct din Turcia pentru relocare. Relocarea ar contribui la a transmite refugiaţilor sirieni mesajul că există o cale spre Europa care evită riscul înecului şi al aşteptărilor de zile la graniţele care se închid în număr tot mai mare în Europa, a spus un al treilea oficial UE. 'Germanii sunt gata să facă o mişcare dacă turcii aduc numărul sosirilor sub o mie pe zi', a declarat un oficial UE implicat în negocieri sub acoperirea anonimatului. În condiţiile în care fluxurile vor fi mai mici, UE ar putea începe să trimită bani Turciei pentru a o ajuta să-i găzduiască pe sirieni şi alţi refugiaţi în baza acordului de 3 miliarde de euro din noiembrie. Până în prezent nu s-a alocat nicio parte din aceşti bani, deşi aproape 400 de milioane de euro din alte fonduri UE au fost trimise Turciei pentru a o ajuta în gestionarea fluxului de migranţi. Oficialii au avertizat că consecinţele lipsei de acţiune sunt deja tot mai multe, constând în principal în închiderea frontierelor şi în ridicarea de garduri care deja ameninţă viabilitatea spaţiului Schengen.

'Aşteptăm un angajament mai intensiv de la partenerii noştri pentru a evita un dezastru umanitar', a spus preşedintele Consiliului European după convorbirile de la Viena şi Ljubljana, unde a făcut apel să se pună capăt închiderii frontierelor care au provocat scene de disperare şi ciocniri cu poliţia la frontiera Greciei cu Macedonia. Un semn de posibil progres este faptul că tot miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc a anunţat că Turcia este dispusă să semneze acorduri de readmisie cu 14 ţări, demers ce îi va da posibilitatea Ankarei să-i expulzeze mai repede pe migranţii respinşi de Uniunea Europeană. Miercuri, Comisia Europeană a anunţat că 308 migranţi ilegali erau în proces de a fi returnate în Turcia din Grecia, executivul european catalogând anunţul Turciei drept 'un pas în direcţia cea bună', spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.