Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UEFA a recunoscut:O Super Ligă proprie ar fi avut un impact negativ asupra ligilor naţionale

Evening Standard
UEFA

Uniunea europeană de fotbal (UEFA) a admis că propriile planuri pentru înfiinţarea unei competiţii după modelul Super Ligii ar fi afectat negativ interesul pentru campionatele interne, transmite DPA.

În 2019, organismul de conducere a fotbalului european a luat serios în considerare un nou format de competiţie care implică promovarea şi retrogradarea, în timp ce calificarea pentru următorul sezon urma să fie determinat de performanţa în cupele europene la unele cluburi, conform Agerpres.

Proiectul UEFA avea unele asemănări cu cea mai recentă versiune a Super Ligii europene dizidente cu 64 de echipe, prezentată de promotorul A22 în decembrie. Conform propunerii actuale a A22, doar 20 de locuri pe baza performanţei interne ar fi disponibile în fiecare sezon, dar chiar şi atunci în cea mai slabă valorică dintre cele trei divizii.

Acea propunere din 2019 a fost însă contestată vehement de ligile naţionale care au criticat formatul închis al competiţiei, iar secretarul general adjunct UEFA, Giorgio Marchetti, a opinat că respingerea acelor planuri precum şi cea a Super Ligii de acum este justificată.

''Gândiţi-vă la un scenariu în care un număr de cluburi ştiu deja că se află în topul Super Ligii, indiferent de ce se întâmplă în campionatele naţionale. Ce se va întâmpla cu ele, pentru ce luptă ele? Azi, lupta pentru locul patru din Premier League este pe viaţă şi pe moarte, este de a fi sau nu în Liga Campionilor. Dar dacă în ianuarie sau decembrie ştiu că sunt deja calificat în Super Ligă, pentru ce mai joc? Acesta va fi un dezavantaj semnificativ pentru integritatea ligii, pentru că acest club nu va avea niciun stimulent să concureze. Şi dezavantajul sportiv devine o povară comercială serioasă în sensul că meciurile nu mai sunt atât de interesante, miza nu mai este acolo. Nu am putea spune sincer (cu propunerea din 2019) că nu va exista un impact asupra ligilor - ar fi existat un impact asupra ligilor, este destul de evident. Stimulentul de a te califica în competiţiile europene, în special în Liga Campionilor, este prea important pentru ligi, atât din punct de vedere sportiv, cât şi comercial'', a spus Marchetti.

În cele din urmă, UEFA a stabilit un nou format pentru competiţiile sale de club începând din sezonul viitor, cu un sistem de 36 de echipe încă din prima fază a Champions League, Europa League şi Conference League. Fiecărui club i se vor garanta acum un minim de 8 meciuri în faza grupelor împotriva a 8 adversari diferiţi (patru meciuri acasă, patru în deplasare), faţă de cele şase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate acasă şi în deplasare, cum era în Liga Campionilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.