Adevărul despre uleiul de măsline folosit la prajit. Ce trebuie să știi pentru a alege varianta cea mai sănătoasă

Autor: Mirea Andreea

Publicat: 03-10-2025 17:05

Article thumbnail

Sursă foto: freepik.com

Rafturile supermarketurilor sunt pline de uleiuri, de la sticle economice de ulei de floarea soarelui și vegetal, până la uleiuri de măsline, avocado și cocos, mai scumpe, care pretind beneficii pentru sănătate, relatează BBC.

Uleiurile și grăsimile au fost în centrul dezbaterii nutriționale de ani de zile și, pentru a înțelege de ce contează, este util să analizăm diferitele tipuri de grăsimi pe care le conțin.

Nu toate grăsimile se comportă la fel în organism - unele cresc colesterolul, în timp ce altele ajută la scăderea acestuia.

Colesterolul este o substanță grasă naturală produsă în ficat și poate fi găsită și în unele dintre alimentele pe care le consumăm. Prea mult colesterol rău poate duce la acumularea de depozite de grăsime în interiorul pereților vaselor de sânge, provocând îngustarea sau blocarea acestora.

Cu atât de multe mesaje schimbătoare, a ști ce produs să alegi poate fi adesea copleșitor.

Nita Forouhi, profesor de sănătate și nutriție a populației la Universitatea din Cambridge, declară în podcastul BBC Sliced ​​Bread că niciun ulei nu deține cheia magică a sănătății și demontează trei mituri comune despre uleiurile de gătit.

  1. Folosește ulei de floarea soarelui și ulei vegetal pentru gătit

Uleiul de rapiță (comercializat în mod obișnuit ca ulei vegetal) și uleiurile de floarea soarelui au adesea o reputație proastă, unii susținând că sunt ultra-procesate și pot provoca inflamații, ceea ce poate fi dăunător sănătății cardiovasculare.

Însă nu există dovezi care să susțină acest lucru.

De fapt, aceste uleiuri conțin o cantitate mică - 5-10% - de grăsimi saturate nesănătoase și sunt bogate în grăsimi mono- și polinesaturate mai sănătoase. Grăsimile polinesaturate (inclusiv omega-3 și omega-6) sunt esențiale pentru sănătatea creierului și a inimii.

Forouhi spune că aceste uleiuri sunt „absolut bune pentru noi”.

Ea explică faptul că pot oferi o reducere a riscului de îmbolnăvire „atunci când grăsimile saturate [care pot crește colesterolul rău], cum ar fi untul, untura de porc sau ghee, sunt înlocuite cu aceste uleiuri”.

La aproximativ 2 lire sterline pe litru în majoritatea supermarketurilor, este, de asemenea, o opțiune mai economică pentru gătit acasă.

  1. Margarina poate ajuta la reducerea colesterolului rău

Margarina are o reputație proastă de ani de zile și mulți dintre noi credem că ar trebui să o evităm.

Asta pentru că obișnuia să conțină grăsimi trans dăunătoare, care sunt puternic legate de bolile cardiovasculare, dar margarinele moderne „au aproape zero grăsimi trans”, potrivit lui Forouhi. „Așadar, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și poate reduce colesterolul rău.”

Nici untul nu este complet exclus din meniu. „Dacă vă place untul, de exemplu pe pâine prăjită, consumați-l neapărat”, spune Forouhi.

Puteți folosi atât margarină, cât și unt pentru gătit, dar Forouhi recomandă uneori înlocuirea lor cu ulei, care are mai puține grăsimi saturate.

Orientările de sănătate din Marea Britanie recomandă menținerea aportului de grăsimi saturate sub 10% din calorii, iar acest lucru este mai ușor de făcut dacă folosiți ulei pentru gătit în loc de unt.

  1. Uleiul de măsline nu este potrivit pentru prăjit în baie de ulei

Uleiurile se comportă diferit atunci când sunt încălzite, ceea ce face ca unele dintre ele să fie nepotrivite pentru prăjit.

Uleiul de măsline extravirgin, de exemplu, este plin de antioxidanți și compuși benefici, dar punctul său de afumare scăzut îl face mai bun pentru dressingurile pentru salate sau pentru stropitul peste mâncare, decât pentru prăjit în ulei.

Punctul de afumare este punctul în care grăsimile din ulei încep să se descompună și se eliberează compuși nocivi care pot face ca uleiul să aibă un gust amar, ars sau neplăcut.

Restaurantul Tim Hayward spune că pentru prăjit în ulei folosește un ulei de măsline simplu.

Dar pentru prăjit în ulei ceva precum cartofii prăjiți sau peștele pane, uleiul vegetal sau de floarea-soarelui este cel mai bun, deoarece rezistă la temperaturi mai ridicate fără a se descompune.

Unele studii au arătat, de asemenea, că uleiurile încălzite peste punctul lor de afumare eliberează subproduse chimice toxice.

Dar profesorul Forouhi spune că acest tip de gătit acasă nu este foarte comun și că studiile pe termen lung privind sănătatea arată în continuare că uleiurile vegetale „fără excepție sunt asociate cu rezultate mai bune pentru bolile cronice”.

Ce uleiuri sunt recomandate

Strategii simple în bucătărie:

  • Pentru gătitul de zi cu zi

    Uleiul de floarea soarelui sau de rapiță sunt accesibile, sănătoase și versatile. Puteți folosi și un ulei de măsline simplu.

  • Pentru salate și finisaje

    Uleiul de măsline extravirgin adaugă aromă și beneficii pentru sănătate.

  • Pentru prăjit în baie de ulei

    Folosiți un ulei cu punct de afumare ridicat, cum ar fi cel vegetal sau cel de floarea soarelui.

  • Pentru varietatea aromelor

    Deși este posibil să nu aibă aceleași beneficii pentru sănătate ca uleiul de măsline, puteți folosi uleiuri de susan, de cocos sau de avocado pentru mâncăruri reci, dacă vă place aroma.

Per total, profesorul Forouhi spune că este mai bine să vă analizați întreaga dietă, decât să vă obsedați de ce sticlă să cumpărați.

„Aș recomanda să vă bazați pe gust și costuri și să experimentați cu diferite tipuri de ulei care vă vor aduce beneficii pentru sănătate”, explică ea.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri