DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ultima șansă pentru PSD-ALDE de a schimba COMPLET jocul politic și de a câștiga tot

stiripesurse
psd alde

PSD-ALDE a câștigat alegerile, grație unor consultați inspirați, pe un mesaj identitar-pozitiv cu accente suveraniste, mult mai potrivit unui partid conservator decât unei alianțe între socialiști și liberali.

Coaliția a încercat, ulterior, să puncteze în diverse ocazii pe agenda publică teme care să confirme acest profil popular. Referendumul pentru familie, resursele naturale, politica salariilor, măsurile din justiție, toate au avut la bază o logică a lui „prin noi înșine” și nu logica executării unor directive din exterior.

Fapt este că aceste ocazii, corect identificate drept oportunități politice, au fost ratate parțial sau total. Aceasta și din cauza faptului că PSD-ALDE nu a găsit termenii unei corecte raportări față de partenerii externi din familiile politice europene. De fapt, PSD-ALDE se află într-o situație absolut ridicolă: practicând un discurs „populist” în țară, sunt ciuca bătăii de joc în Parlamentul European, unde grupurile de apartenență (socialiștii europeni și liberal-democrații) își umilesc, efectiv, colegii din România pentru aceste „devieri” de dreapta.

Practic, politicile interne ale celor două partide avansează cu greu, pentru că merg cu frâna de mână a grupului european de care aparțin trasă.

Aceasta în condițiile în care, cel puțin în cazul PSD, socialiștii europeni au în grupul parlamentar românesc unul din foarte puținele care au performat electoral și care le furnizează locuri în Parlamentul European, absolut esențiale pentru influența acestora. Așadar, în realitate, NU Partidul Social Democrat are nevoie de socialiștii europeni, ci exact invers: socialiștii europeni au nevoie de PSD pentru a-și păstra influența în Parlamentul European.

Se adaugă la toate cele descrise mai sus și blocajul politic intern în care niciunul din actori nu mai punctează decisiv. Războiul politic s-a transformat într-unul de uzură, în care PSD-ALDE se erodează ușor, dar sigur, tocmai pentru că distanța dintre discursul și agenda „populiste” și măsurile efective crește tot mai mult, iar, pe acest fond, Iohannis, PNL și opoziția „tehnocrată” USR și gruparea lui Cioloș caută să crească, dar cu o prestanță nu prea convingătoare.

Singura ieșire din acest blocaj pentru PSD-ALDE și, totodată, singura decizie care s-ar constitui într-un real „game changer” al jocului politic ar fi trecerea PSD și a ALDE (evident, după alegerile europarlamentare și după terminarea președinției Consiliului Uniunii Europene asigurată de România) în grupurile europarlamentare ale conservatorilor - conservatorii polonezi se confruntă cu provocări similare cu cele ale PSD - și ale forțelor politice identitare.

Este o mișcare prea îndrăzneață? Firește, dar coerentă și eficientă. Mai ales că se conturează pentru anii ce vin, la nivelul partidelor europene, un val politic identitar, conservator și suveranist, pe care vizionarii se pot sui din mers - cu atât mai mult dacă sunt compatibili cu el.

Ce sa caute PSD într-un grup de socialiști, când electoratul lor este în mod vădit conservator social? Ce să caute ALDE în gruparea liberalilor-democrați europeni care sunt incompatibili cu orice poziție suveranistă? Așadar, pe plan extern, nu s-ar realiza decât o necesară clarificare doctrinară și o aliere cu acele forțe europarlamentare care rezonează – și, prin urmare, sprijină – la aceleași valori și agende.

Pe plan intern, câștigurile ar fi și mai clare. S-ar prăbuși toată ipocrizia și falsitatea actualei polarizări „stânga” – „dreapta”. PSD ar deveni ce a fost dintotdeauna – singura forță politică în mod real conservatoare (din inerție, până acum, prin atitudini latente) - și s-ar îndepărta cu această ocazie de eticheta de "fost partid comunist", iar USR, partidul lui Cioloș (și chiar și PNL dacă va avea câștig de cauză aripa Voicu-Gorghiu) ar ocupa spectrul pe care se poziționează în mod real:  cel al progresismului stângist - și nu se vor mai putea auto-declara (fraudulos) a fi "de dreapta".

Și ar fi cea mai bună formulă prin care aceste partide să-și poată avansa pe viitor politicile fără cenzura și nemulțumirea familiei politice europene de care aparțin.

Ar exista și un precedent: decizia lui Traian Băsescu de a trece PD în tabăra popularilor europeni. A fost o decizie care a resetat jocul politic, PD a devenit brusc de dreapta, Băsescu lider popular, iar toate acestea cu o forță politică mult mai redusă decât a PSD-ului.

Poate că vehiculata (mai mult prin presă) excludere a celor două partide de către partenerii europeni din grupurile actuale nu doar că nu ar fi o sancțiune - ci un nou început benefic pentru cele două partide și pentru scena politică românească.

Da, o astfel de decizie ar reseta complet jocul. Și ar pune PSD-ALDE în pole-position pentru alegerile generale, iar, cu puțină atenție, după mulți ani, și pentru cele prezidențiale.

___

Comentariu de Bogdan Pătraşcu, invitat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.