Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima lansare de rachetă nord-coreeană ridică nivelul de ameninţare, avertizează ministrul japonez al apărării

www.reuters.com
racheta coreea de nord

Ultima lansare efectuată de Coreea de Nord, presupusă a fi un nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ridică nivelul de ameninţare la adresa securităţii, a declarat vineri ministrul japonez al apărării Nobuo Kishi citat de agenţia de presă Kyodo, preluată de Reuters.

Joi, Coreea de Nord a lansat ceea ce a spus că este un "Hwasong-17", un nou tip de ICBM. Oficiali japonezi, sud-coreeni şi americani au catalogat de asemenea proiectilul drept ICBM.

Lansarea este "o ameninţare serioasă la adresa păcii şi stabilităţii Japoniei şi comunităţii internaţionale, trecând la o dimensiune diferită de la seria de lansări anterioare de rachete", a spus Kishi, potrivit Kyodo.

Agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA a declarat vineri că racheta, lansată de pe Aeroportul Internaţional Phenian, a zburat la o altitudine maximă de peste 6.000 de kilometri pe o distanţă de 1.090 kilometri "înainte de a lovi cu precizie zona prestabilită în apele libere" ale Mării de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, potrivit Agerpres.

"Testul-lansare a dovedit clar că toţi parametrii sistemului de armă au îndeplinit exact cerinţele de proiectare", potrivit KCNA.

În timpul unui apel telefonic, secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul japonez de externe Hayashi Yoshimasa "au condamnat în comun" lansarea "ca o încălcare clară a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price.

"Această provocare, care urmează după două teste ICBM la începutul acestui an, demonstrează în continuare ameninţarea reprezentată de programele de rachete balistice şi arme ilegale de distrugere în masă (ale Coreii de Nord) pentru vecini şi comunitatea internaţională mai largă", a spus Price.

Rezoluţiile ONU interzic Phenianului să testeze orice rachetă balistică. Acestea sunt în general rachete sol-sol care, în funcţie de designul lor, pot fi înarmate cu unul sau mai multe focoase nucleare.

De ani de zile, Phenianul a avansat în dezvoltarea acestui tip de rachete, ceea ce a dus la sancţiuni internaţionale dure.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.