Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: 14 români au fost extrași din Afganistan

CNN
Kabul aeroport

Cei 14 cetățeni români care au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul (Afganistan) au fost preluați, vineri seara, de aeronava militară a României, a informat Antena 3. Românii zboară în acest moment spre Islamabad (Pakistan), de unde vor veni spre țară.

În Afganistan mai există un singur cetăţean român care vrea să scape din țara căzută sub mâinile talibanilor, dar nu a reușit să ajungă în siguranță la aeroport. Românul captiv în haosul din Kabul lucrează pentru un program ONU.

Alți doi cetăţeni români au deja evacuați din Afganistan.

Comunicatul MAE:

  • Un al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții. Acest zbor a reușit evacuarea a încă 14 cetățeni români transferați în aeroport în cursul dimineții și a unui număr de 4 cetățeni bulgari. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.
  • Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții de 20 august pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.
  • Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport.
  • După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituțională a validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, din păcate acești cetățeni afgani nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare.
  • În acest scop, Celula de criză interinstituțională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan.

Apel către talibani

Prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul funcţional, a declarat vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în contextul în care miniştrii de externe ai statelor membre discută prin videoconferinţă despre situaţia din Afganistan, relatează Reuters.

"Situaţia rămâne dificilă şi imprevizibilă", le-a spus Stoltenberg ziariştilor. "Principala provocare cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că oamenii ajung şi intră pe aeroportul din Kabul", a adăugat el.

Peste 18.00 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, potrivit unui oficial al NATO, dar mii de persoane, disperate să plece din ţară, se înghesuie pe aeroport.

Stoltenberg a mulţumit Turciei, SUA şi Regatului Unit pentru eforturile lor de a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul.

El a făcut apel la talibani să permită tranzitul sigur al tuturor cetăţenilor străini şi al afganilor care vor să plece din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.