Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră – Administrația Joe Biden intervine în Republica Moldova: sancțiuni împotriva unor persoane cu 'legături în serviciile secrete rusești'

republica moldova

Administrația condusă de Joe Biden a impus luni sancțiuni împotriva a șapte persoane „de frunte ai unui grup de influență malignă legat de serviciile secrete rusești", pentru rolul lor în „încercarea de a destabiliza guvernul Republicii Moldova”, precizează Departamentului american al Trezoreriei, informează CNN.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, cei care au fost sancționați luni au fost implicați într-un complot care a implicat proteste antiguvernamentale în Moldova la începutul acestui an, într-un efort de "a promova o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean". "În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova", a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat de presă. "În timpul protestelor, membrii grupului de influență malignă menționat mai sus au supravegheat deplasarea unor membri ai personalului în locații din Moldova, inclusiv la Chișinău."

Persoanele sancționate sunt:

  • Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov,
  • Yury Yuryevich Makolov,
  • Gleb Maksimovich Khloponin,
  • Svetlana Andreyevna Boyko,
  • Aleksey Vyacheslavovich Losev,
  • Vasily Viktorovich Gromovikov
  • Anna Travnikova.

În plus, Departamentul Trezoreriei susține că actorii sancționați luni "fac parte dintr-o vastă operațiune informativă globală legată de Federația Rusă care vizează Ucraina, țările limitrofe Ucrainei, inclusiv Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite". "Acești actori au provocat, antrenat și supravegheat grupuri din țări democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în țările vizate", au precizat aceștia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.