DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ULTIMA ORĂ: AEP lămurește controversele legate de candidații foști colaboratori ai Securității

AEP
AEP Autoritatea Electorala Permanenta

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face o serie de precizări privind înregistrarea candidaturilor la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020.

„1. În conformitate cu dispoziţiile art. 4 din Legea nr. 84/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale și pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care instituie o derogare de la prevederile art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile locale din acest an, lista susţinătorilor, care însoţeşte dosarul de candidatură, va fi depusă într-un singur exemplar, fără a mai fi necesară prezentarea unei copii a listei susţinătorilor”, transmite AEP.

„2. Modelul declaraţiei CNSAS care se regăseşte pe pagina de Internet a Autorităţii Electorale Permanente este cel prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr. 293/2008, cu modificările şi completările şi completările ulterioare.

În mod corect, modelul declaraţiei CNSAS nu cuprinde nicio referire cu privire la luarea la cunoștință despre prevederile art. 5 alin. (6) din ordonanța de urgență, întrucât prevederile în cauză au fost abrogate prin pct. 13 din Legea nr. 293/2008 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității”, mai precizează instituția.

Art. 5. alin. (6) al OUG 24/2008, abrogat ulterior, avea următorul cuprins: „Persoanele care depun declarația pe propria răspundere sunt exonerate de obligația asigurării protecției informațiilor secrete de stat sau secrete de serviciu, în cadrul procedurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.”

„3. Documentele pe care trebuie să le conţină dosarul de candidatură la alegerile locale sunt cele expres prevăzute de art. 47 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Arătăm că opisurile menţionate de Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente nr. 2/2020 privind aprobarea metodologiei depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile locale din anul 2020 sunt elemente ajutătoare, menirea acestora fiind de a veni în sprijinul competitorilor electorali la întocmirea dosarelor de candidatură, respectiv a birourilor electorale de circumscripţie la analizarea dosarelor depuse”, mai precizează AEP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.