Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMĂ ORĂ Birourile Permanente ale Parlamentului, de partea lui Florin Cîțu privind sesizarea CCR pe tema moțiunii USR-AUR

alfred simonis

Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului și-au însușit punctul de vedere al Comisiei de constituționalitate și îi dau dreptate premierului Florin Cîțu în privința sesizării CCR pentru a constata existența unui conflict constituțional cu privire la moțiunea inițiată de USR și AUR, scrie Mediafax.

„Astăzi (marți - n.r.) am avut punctul de vedere al Biroului Permanent al Senatului care a fost asumat de Biroul Permanent al Camerei Deptaților”, a anunțat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Citește și: În vreme ce Cîțu REFUZĂ să plafoneze prețurile la energie, premierul Spaniei adoptă măsura și REDUCE taxele populației

 

Potrivit punctului de vedere asumat de cele două birouri permanente, rezultă existența unui conflict juridic de natură constituțională.

„Considerăm că opinia autorului sesizării este întemeiată. Potrivit acesteia, conflictul juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost generat de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv de încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, potrivit punctului de vedere propus de Comisia de constituționalitate.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că va depune un punct de vedere propriu în acest caz.

Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

Executivul a cerut CCR să constate că, atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, cât și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii moțiunii de cenzură.

Parlamentul și Guvernul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe moțiunea de cenzură până pe 15 septembrie. Judecătorii constituționali vor stabili ulterior când va avea loc ședința de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.