Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: Franța, Germania și Polonia au decis să cumpere arme de pe piața internațională pentru Ucraina

scholz macron tusk

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri că Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme care să fie livrate Ucrainei şi să ajute de asemenea această ţară în războiul cu Rusia prin crearea unei noi coaliţii pentru a-i furniza rachete cu rază lungă de acţiune, relatează agenţiile AFP, DPA şi EFE.

"Nu vom înceta sprijinul nostru" pentru Ucraina, a declarat Scholz la finalul unei reuniuni la Berlin a "Triunghiului de la Weimar", un format trilateral de cooperare între Franţa, Germania şi Polonia.

Armele se vor cumpăra imediat, a anunțat Scholz

Cancelarul german a menţionat că a convenit la această reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul polonez Donald Tusk ca ţările lor "să cumpere imediat mai multe arme pentru Ucraina de pe întreaga piaţă internaţională", să extindă producţia de echipamente militare, de asemenea în colaborare cu partenerii Ucrainei, şi să fie creată în cadrul grupului de la Ramstein (ce reuneşte zeci de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei) "o nouă coaliţie pentru rachete cu rază lungă de acţiune".

Propunerea de creare a acestei noi coaliţii va fi înaintată la următoare reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care va avea loc marţi la baza aeriană americană de la Ramstein. Cancelarul german este de acord cu o asemenea coaliţie, deşi el refuză să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, motivând că operarea acestora ar necesita participarea directă a militarilor germani, ceea ce ar implica un risc de escaladare a conflictului.

De partea sa, Emmanuel Macron a declarat după reuniunea de la Berlin că Franţa, Germania şi Polonia sunt "hotărâte să nu lase niciodată Rusia să câştige". Dar "vom continua la fel cum am făcut din prima zi (a invaziei ruse în Ucraina), să nu luăm niciodată iniţiativa vreunei escaladări", a mai spus preşedintele francez, după ce ultimele două săptămâni a provocat controverse în urma sugestiei sale că statele aliate ale Ucrainei ar trebui să nu mai excludă posibilitatea trimiterii unor trupe în această ţară dacă armata ucraineană nu mai poate face faţă singură ofensivei ruse.

Referindu-se la noua iniţiativă de a cumpăra pentru Ucraina arme de pe piaţa mondială, Macron a spus că producţia europeană rămâne prioritară, dar dacă aceasta nu poate răspunde "suficient de rapid sau în volumul necesar, vom putea mobiliza finanţare pentru a cumpăra muniţie şi echipament din alte ţări pentru a sprijini Ucraina".

Franţa, Germania şi Polonia au confirmat că sprijină iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru a achiziţiona din state terţe 800.000 de obuze pentru pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Donald Tusk a anunțat însă o altă prioritate

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat după acest summit trilateral că lucrul cel mai important pentru el este reactivarea Triunghiului de la Weimar, format intrat în adormire după ce coaliţia sa liberală a pierdut puterea în 2014 şi apoi guvernele poloneze conduse de conservatori au intrat în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

Pe de altă parte, Tusk i-a informat pe Scholz şi Macron despre recenta sa vizită la Washington şi despre starea de spirit de acolo în perspectiva alegerilor din noiembrie, când ar putea ajunge din nou la Casa Albă fostul preşedinte republican Donald Trump, care îngrijorează aliaţii Ucrainei că sub conducerea sa SUA ar putea sista ajutorul militar pentru Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.