Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ - Klaus Iohannis a refuzat să semneze: O lege importantă, retrimisă la Parlament

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis semneaza

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis luni, 2 noiembrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor.

Vă prezentăm textul integral al cererii:


București, 2 noiembrie 2020

Domnului Robert-Marius CAZANCIUC

Vicepreședinte al Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată, formulez următoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor instituie reglementări care asigură transpunerea în legislația internă a dispozițiilor Directivei de punere în aplicare (UE) 2019/69 de stabilire a specificațiilor tehnice pentru armele de alarmă și de semnalizare în temeiul Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziționării și deținerii de arme, precum și prevederi care stabilesc cadrul legal național pentru punerea în aplicare a Regulamentului delegat UE 2019/686.

Totodată, Art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare modifică alin. (1) lit. c) și d) ale articolului 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul restrângerii dreptului de a deține arme letale doar persoanelor care sunt inculpate sau au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiuni săvârșite cu violență, pentru infracțiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, pentru infracțiunea de trafic de persoane, infracțiuni de furt, cămătărie, amenințare, șantaj, braconaj, contrabandă, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și infracțiuni privind regimul armelor și al munițiilor. În prezent, această restrângere se aplică tuturor persoanelor care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru orice infracțiuni comise cu intenție, precum și persoanelor care sunt inculpate pentru săvârșirea unor fapte penale, cu intenție.

Directiva (UE) 2017/853 a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziționării și deținerii de arme, anterior transpusă în dreptul intern prin Legea nr. 196/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor a fost adoptată pentru a stabili un echilibru între, pe de o parte, asigurarea liberei circulații în cadrul Uniunii a anumitor arme de foc și a unor componente esențiale ale acestora și, pe de altă parte, necesitatea de a controla libertatea respectivă prin recurgerea la garanții de securitate adecvate produselor în cauză. Totodată, potrivit considerentului (15) din aceeași Directivă, „ar trebui introduse, în Directiva 91/477/CEE, norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme de foc, pentru a se asigura că nu sunt permise, cu câteva excepții limitate și justificate corespunzător, achiziționarea, deținerea sau comerțul cu acestea. În cazul în care aceste norme nu sunt respectate, statele membre ar trebui să ia toate măsurile adecvate, care ar putea include confiscarea armelor de foc în cauză”.

Astfel, considerăm că modificarea dispozițiilor alin. (1) al art. 14 din Legea nr. 295/2004 în sensul relaxării condițiilor de acordare a autorizației de procurare a armelor letale, pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpați, nu este oportună, îndepărtându-se de la scopul urmărit de legislația europeană în materie.

În același sens s-a pronunțat și Curtea Constituțională, care a reținut prin Decizia nr. 507/2019, la par. 36, că introducerea unor condiții mai restrictive pentru obținerea autorizației de procurare a armelor letale „dă expresie scopului urmărit de inițiatori, precum și de directiva transpusă, în sensul adoptării unor norme mai stricte în ceea ce privește cele mai periculoase arme”.

De altfel, litera d) a alin. (1) al art. 14, prin care persoanele inculpate pentru săvârșirea oricărei fapte penale, cu intenție, erau exceptate de la posibilitatea acordării autorizației de procurare a armelor letale, a fost introdusă în Legea nr. 295/2004 la finalul anului trecut, prin Legea nr. 196/2019. Considerăm că modificarea repetată, la intervale mici de timp a actelor normative care reglementează relații sociale în domenii sensibile, precum regimul armelor și munițiilor, este de natură să submineze eforturile de a crea o legislație coerentă și predictibilă.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.