Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING: Parchetul condus de Kovesi efectuează 38 de percheziții în România, într-o anchetă privind frauda a 15 milioane de euro

perchezitii

Ultimă oră: Parchetul condus de Kovesi efectuează 38 de percheziții domiciliare în România, într-o anchetă privind frauda a 15 milioane de euro

În cadrul a două investigații aflate în desfășurare asupra unei presupuse fraude în valoare de 15 milioane de euro, conduse de Parchetul European (EPPO) din București (România), au fost efectuate 38 de percheziții domiciliare la 7 noiembrie 2023.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, printre care București, Ploiești, Cluj și județul Ialomița, transmite EPPO. Măsuri de investigație au fost efectuate și în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională. În discuție sunt șase proiecte IT finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Ce se spune în anchetă?

Potrivit anchetei, în perioada 2019 – 2022, beneficiarii proiectelor au depus documente false sau inexacte cu servicii supraevaluate sau care nu au fost niciodată prestate, precum și facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE de cel puțin 15 milioane de euro.

Beneficiarii sunt suspectați că au format ulterior circuite financiare interne și internaționale frauduloase, pentru a canaliza fondurile în propriul beneficiu.

Unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani, arată EPPO. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigații complementare în aceleași fapte.

Alte structuri implicate în anchetă

EPPO a contat pe sprijinul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Direcția Generală Anticorupție și structurile teritoriale subordonate (Direcția Generală Anticorupție și structurale teritoriale subordonate); Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din România; Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurile teritoriale subordonate ale Inspectoratului General al Poliției Române; Poliția Română – Direcția Operațiuni Speciale și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, structură condusă de Laura Codruța Kovesi. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.