Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră – Protecția Consumatorilor a făcut controale la centrele de vârstnici: nereguli grave găsite de inspectori

libertatea.ro
azilul groazei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 47.000 de lei, s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii controlați și s-a propus închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia, în urma controalelor la centrele de vârstnici din Ilfov, informează Mediafax.

Echipe mixte de control ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au participat la pechezițiile inițiate de procurorii DIICOT, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care au vizat trei centre rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, din județul Ilfov.

„Cele trei unități au fost: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente „Casa Cora” şi Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia”, din județul Ilfov și, în urma extinderii controlului, ANSVSA și ANPC au verificat și furnizorul de catering al unora dintre aceștia, Mititei La Tomiță SRL, cu sediul în București”, transmite, joi, ANPC.

Solicitarea premierului Marcel Ciolacu

Potrivit ANPC, în urma abaterilor deosebit de grave de la legislație constatate în timpul descinderii, aduse la cunoștință de informările instituțiilor de control și imaginile apărute în spațiul public referitoare la situația întâlnită în teren, premierul Marcel Ciolacu a dispus constituirea, de îndată, a unor grupuri de lucru din care să facă parte principalele instituții cu atribuții de control, care să acționeze la nivelul fiecărui județ, pentru a verifica modul în care se desfășoară activitatea în fiecare centru de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilități din țară.

Totodată, prim-ministrul României a cerut informarea sa, în timp real, după fiecare acțiune de verificare desfășurată, la nivelul întregii țări.

Astfel, joi a avut loc o întâlnire între reprezentanții acestor instituții, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, sub coordonarea căruia au fost puse la punct, în detaliu, procedurile de lucru pentru derularea acțiunilor de control.

Ce măsuri au luat

„Acestea se vor efectua cu aceeași operativitate și eficiență demonstrate deja de excelenta colaborare, în teren, a celor două instituții, ANPC și ANSVSA, aflate, pentru prima data într-un demers de o asemenea anvergură. Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 47.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii economici controlați până la remedierea deficiențelor și s-a propus închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia”, potrivit sursei citate.

Context

Judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București au dispus arestarea preventivă a 4 inculpați, arestarea la domiciliu a 11 inculpați, măsura controlului judiciar față de 6 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile și continuarea cercetărilor cu 3 inculpați în stare de libertate.

Pe de altă parte, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au formulat contestație față de încheierea prin care s-a dispus măsura arestului la domiciliu, controlului judiciar și continuării cercetărilor cu inculpați în stare de libertate.

Mai multe descinderi au avut loc marți la trei cămine de bătrâni din Voluntari și Ilfov, unde au fost găsiți aproximativ 100 de vârstnici umiliți, flămânzi, neîngrijiți și lăsați în mizerie. Anchetatorii spuneau că este vorba despre un grup infracțional organizat a obținut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.