Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ Radovan Karadzici, fost președinte al Republicii Srpska, a fost condamnat la închisoare pe viață

Radovan Karadzici

UPDATE

Cinci judecători de la tribunalul cu mandat ONU au susţinut decizia din 2016 în primul proces al liderului bosniac.

Judecătorii au mărit pedeapsa sa iniţială de 40 de ani de închisoare la închisoare pe viaţă.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

Tribunalul a confirmat că Karadzic a avut un rol semnificativ în unul dintre cele mai grave masacre asupra civililor în Europa de la Al Doilea Război Mondial. Judecătorul Vagn Prusse Joensen a informat că Karadzic a fost în contact constant cu forţele de la sol în conflictul din Srebrenica. El a adăugat că Karadzic era obligat, în funcţia sa de comandant al forţelor bosniaco-sârbe, să investigheze crimele de război.

De asemenea, Karadzic nu a putut demonstra că sunt greşite concluziile iniţiale ale procesului conform cărora Sarajevo a fost bombardat arbitrar, fiind lansate atacuri atât asupra soldaţilor cât şi asupra civililor.

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

Karadzic este reţinut la Haga de când a fost capturat la Belgrad în 2008 iar cazul său este printre ultimele din războiul bosniac care sunt judecate în oraşul olandez.În jur de 100.000 de persoane au fost ucise şi alte 2,2 milioane au rămas fără adăpost.

Știrea inițială

Judecătorii Mecanismului Tribunalului Penal Internațional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viață a lui Radovan Karadzici, fost președinte al Republicii Srpska.

Karadzici, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat în 2016, de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, la 40 de ani de închisoare, însă a făcut apel. El și-a motivat apelul susținând că a fost condamnat pe baza unor "zvonuri", scrie mediafax.ro.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

Karadzici a fost găsit vinovat pentru zece acuzații de genocid, crime de război și alte atrocități, inclusiv plănuirea masacrului de la Srebrenița din iulie 1995. Atunci, militari sârbi bosniaci au ucis aproximativ 8.000 de musulmani într-o "zonă sigură" din Srebrenița, protejată de forțele ONU de menținere a păcii. Masacrul de la Srebrenița este cel mai mare astfel de eveniment petrecut în Europa după 1945.

După sentinţa pronunţată în primă instanţă, el calificase drept 'monstruos' verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavia (TPIY).

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

Potrivit AFP, fostul lider al sârbilor bosniaci părea atât de convins de nevinovăţia sa încât îşi pregătise valiza de plecare, crezând că va fi din nou om liber, dar justiţia i-a infirmat optimismul.

Karadzic (73 de ani) se află din 2009 în spatele gratiilor în penitenciarul Naţiunilor Unite din Haga.

Citește și: Ieşire dură din interiorul Băncii Naţionale! Omul lui Mugur Isărescu ‘atacă la baionetă’

După 13 ani de căutări, Karadzic a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz la o periferie a Belgradului, cu trei ani înaintea fostului lider militar sârb bosniac, Ratko Mladic, condamnat în 2017 la închisoare pe viaţă.

Un monstru megaloman pentru croaţii catolici şi musulmani bosniaci, care îl învinuiesc de moartea a zeci de mii de oameni, Karadzic rămâne un 'erou' pentru mulţi sârbi ortodocşi, notează AFP.

Citește și: Victor Ponta anunță încă o lovitură devastatoare încasată de Liviu Dragnea! Cine blochează marele plan al liderului PSD

Karadzici a fost președinte al Republicii Srpska (una dintre cele două entități care compun Bosnia și Herțegovina, n.r.) în anii '90. În motivarea verdictului inițial, instanța internațională a decis că Radovan Karadzici și alți lideri ai vremii au fost responsabili pentru "crimele organizate și sistematice comise împotriva musulmanilor și croaților din Bosnia". Fostul comandant de armată Rako Mladici a fost condamnat la închisoare pe viață în noiembrie 2017 în baza unor acuzații similare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.