Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ Viktor Orban anunță că Vladimir Putin a acceptat să participe la un summit de pace cu Volodimir Zelenski, Olaf Scholz și Emmanuel Macron

romanialibera.ro
Vladimir Putin Volodimir Zelenski

Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a cerut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, instituirea unui armistiţiu pe teritoriul ucrainean şi organizarea unui summit cu liderii din Ucraina, Germania şi Franţa, pentru soluţionarea conflictului.

Viktor Orban a anunţat că a avut miercuri o conversaţie prin telefon cu Vladimir Putin. Potrivit presei de la Budapesta, Vladimir Putin l-a sunat pe Viktor Orban pentru a-l felicita pentru victoria în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, scrie agerpres.ro.

"I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina", a declarat Viktor Orban, citat de cotidianul Le Figaro.

Premierul ungar l-a invitat pe Vladimir Putin la Badapesta pentru un summit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, pentru a discuta despre soluţionarea conflictului militar ruso-ucrainean.

"A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii", a subliniat Viktor Orban, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.

Premierul ungar a dat asigurări că şeful statului rus a avut iniţiativa acestui apel telefonic, după ce l-a felicitat deja pentru a patra sa victorie în alegerile legislative care au avut loc duminică.

Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu l-a condamnat explicit pe Vladimir Putin de la declanşarea ofensivei militare ruse, chiar dacă ea a condamnat invazia rusă.

"Ceea ce este sigur e că noi nu vom trimite arme Ucrainei. Noi nu vom ceda presiunii pentru a extinde sancţiunile la petrolul şi gazul rusesc", a insistat Viktor Orban.

Întrebat cu privire la oraşul ucrainean Bucea, din nord-vestul Kievului, unde zeci de cadavre au fost descoperite săptămâna trecută, Orban s-a delimitat de valul de condamnări ale ţărilor occidentale. "Cred că trebuie examinate toate atrocităţile, noi trăim într-o epocă de manipulare masivă", a afirmat el, cerând o anchetă "independentă şi echitabilă" şi îndemnând la protejarea civililor "cu orice preţ".

Kremlinul a anunţat la rândul său într-un comunicat că Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, despre organizarea de negocieri între Rusia şi Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.