Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima şansă pentru românul condamnat la moarte în Malaezia. Rugămintea unui deputat PNL

gologan malaysia

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi l-a rugat astăzi pe sultanul statului malaezian, prin intermediul unei scrisori, să îl grațieze pe Ionuţ Gologan, tânărul în vârstă de 22 de ani care a fost condamnat definitiv la moarte pentru trafic de droguri. Ovidiu Raeţchi a solicitat repatrierea lui Ionuţ Gologan, invocând diferenţele de cultură dintre cele două state, precum şi suferinţa şi drama familiei sale.

Vezi şi: Cea mai proastă veste pentru românul condamnat la moarte în Malaysia

Redăm textul scrisorii transmise de Ovidiu Raeţchi sultanului statului malaezian:

„Vă scriu cu profundă îngrijorare, dar în acelaşi timp, cu speranţă, cu privire la situația dramatică a unui cetățean român, Ionuț Gologan, aflat în închisoare din 2013 pentru trafic de droguri și condamnat definitiv la moarte. Am o datorie morală în calitate de deputat în Parlamentul României şi nu pot rămâne indiferent la toate scrisorile trimise la cabinetul meu de cetățeni români care trăiesc în țară sau cu reședința în străinătate. De asemenea, am fost emoţionat şi impresionat de drama prin care trece familia lui Ionuţ, dar şi de eforturile depuse de autorităţile române, de la preşedintele Iohannis până la reprezentanţii diplomatici, precum şi de reacția opiniei publice şi de grupurile de susţinere din mediul online.

Scopul meu nu este acela de a contesta sentința sau de a evidenția diferențele fundamentale dintre cele două sisteme juridice, nici de a pune sub semnul întrebării decizia instanţei. Cu toate acestea, pedeapsa cu moartea  se află în contradicţie cu valorile şi cultura europenă, dar și împotriva tuturor tratatelor internaționale la care România a aderat, în calitatea sa de membru al ONU  și UE. În plus, religia creştină, bazată pe conceptele de iertare şi reabilitare, este incompatibilă cu pedeapsa capitală.

Prin urmare, o discuție principială pe acest subiect nu îşi are rostul, dar obiectivul meu nu este acela de a ignora cultura juridică din ţara dvs., ci de a apăra dreptul la viaţă al unui cetăţean român, născut şi crescut într-un stat în care pedeapsa capitală nu este un răspuns,oricât de gravă ar fi infracţiunea săvârşită.

De aceea, fac un apel la clemenţa dvs. şi sper că Ionuț Gologan va fi repatriat în țara sa de origine. Pot să vă asigur că sistemul judiciar românesc va lucra în beneficiul ţării dumneavoastră și al relațiilor bilaterale, iar Ionuț Gologan nu va reprezenta un pericol pentru securitatea statului malaezian. Cu toate acestea, moartea sa prematură şi durerea familiei sale ar fi în van, în absența unei lecții mai valoroase pe care ar putea să o primească: pocăința și iertarea. Și această importantă lecție ar putea fi învăţată într-o închisoare din țara sa de origine”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.