Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova le dă ultimatum ucrainenilor din zonele anexate: O lună pentru schimbarea cetățeniei

stiri.md
pasaport rusesc

Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Evgheni Ivanov.

Evgheni Ivanov a spus pentru RIA Novosti că în noile teritorii procedura de eliberare a documentelor va fi accelerată. "Mulți oameni au deja pașapoarte rusești astăzi. Lucrările vor fi accelerate", a adăugat Ivanov, scrie The Moscow Times.

El nu a precizat dacă deținătorii de documente ucrainene din aceste regiuni vor fi sancționați dacă resping cetățenia rusă. Ivanov a precizat că procedura din teritoriile anexate va urma planul folosit în Crimeea, în 2014.

Atunci cei care locuiau acolo au fost presați să obțină pașapoarte rusești în termen de o lună după ce Moscova a anexat peninsula. Legea lui Putin din 2020 care interzice străinilor să dețină terenuri în majoritatea zonelor Crimeei a intrat în vigoare anul trecut, amenințând cetățenii ucraineni cu perspectiva de a-și pierde proprietatea din peninsula.

Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marți încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federația Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele șapte luni de conflict, transmite Reuters.

Într-o ședință desfășurată marți, Consiliul Federației a votat în unanimitate ratificarea legislației de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

Documentele au fost prezentate senatorilor de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, care a subliniat că, pentru Moscova, nu contează că Occidentul nu recunoaște așa-zisele referendumuri de anexare la Rusia a acestor teritorii ucrainene, pentru că le revine oamenilor care trăiesc în acele teritorii ''să înțeleagă noua realitate'', scrie EFE.

Agenția de presă spaniolă relatează că, înaintea votului, senatoarea Liudmila Naruzova a atras atenția asupra faptului "fără precedent" al anexării de teritorii care încă se află sub controlul parțial al Ucrainei, la care președintele Comisiei pentru Legislație Constituțională, Andrei Klișas, i-a răspuns că Curtea Constituțională a dat deja un aviz pozitiv în ceea ce privește legalitatea tratatelor de anexare.

Tratatele stabilesc că limba oficială în regiunile nou încorporate va fi rusa, deși va fi permisă și folosirea limbii ucrainene, iar moneda națională va deveni rubla.

Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin pentru semnătura finală a președintelui Vladimir Putin, care va încheia procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei. Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.