Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele clipe din viața lui Evgheni Prigojin: acțiunile politice făcute de liderul Wagner

evgeni prigojin

Ultimele clipe din viața lui Evgheni Prigojin: acțiunile politice făcute de liderul Wagner

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, la originea unei rebeliuni în iunie, adjunctul său şi ceilalţi opt pasageri au murit în urma prăbuşiri unui avion privat de dimensiuni mici, miercuri, în Rusia, relatează AFP, informează Agerpres.

Agenţia Federală de Transport Aerian din Rusia Rosaviatsia a confirmat miercuri că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului care efectua o cursă Moscova-Sankt Petersburg şi care s-a prăbuşit în regiunea Tver, toate persoanele aflate la bord fiind decedate. "Potrivit companiei aeriene, la bordul avionului Embraer - 135 se aflau următorii pasageri", a indicat Rossaviatsia, citând numele Prigojin, dar şi pe cel al principalului comandant al grupării Dmitri Utkin. "La bord erau zece persoane, între care trei membri ai echipajului. Potrivit primelor informaţii, toate persoanele aflate la bord au decedat", a indicat anterior pe Telegram Ministerul rus pentru Situaţii de urgenţă.

Avionul Embraer Legacy s-a prăbuşit în apropierea satului Kujenkino, din regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, a indicat de asemenea ministerul.

A fost deschisă o anchetă pentru "încălcarea reglementărilor de securitate în transportul aerian". "O echipă de anchetatori a fost trimisă la faţa locului (...) pentru a stabili cauzele producerii accidentului", a indicat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus.

Potrivit Rosaviatsia, avionul aparţinea societăţii MNT-Aero, specializată în transporturi comerciale.

Ce făcea între timp Putin

În timp ce operaţiunile de căutare continuau, preşedintele Vladimir Putin a ţinut un discurs cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la bătălia de la Kursk în cel de-al Doilea Război Mondial, vizitând această regiune din sud-vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina.

Fără să menţioneze accidentul de avion, Putin a salutat în faţa mulţimii "devotamentul "şi "loialitatea" soldaţilor ruşi în Ucraina, care "luptă cu curaj şi hotărâre".

Ultima apariție mediatică

Luni seara, Prigojin a apărut într-un videoclip postat de grupuri apropiate Wagner pe reţelele de socializare, unde afirma că se află în Africa.

Într-un peisaj deşertic şi înarmat cu o puşcă de asalt, el a spus că acţionează pentru a "face Rusia şi mai mare pe toate continentele şi Africa şi mai liberă".

Rebeliunea și misiunile în Ucraina

Evgheni Prigojin s-a aflat la originea unei rebeliuni în iunie împotriva Statului Major rus şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, condusă de oamenii săi care au capturat pentru scurt timp obiective militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova.

În Ucraina, el s-a remarcat în timpul bătăliei îndelungate şi sângeroase pentru oraşul Bahmut, est, unde oamenii săi, recrutaţi în special din închisorile ruseşti, au capturat oraşul, în luna mai, cu preţul unor pierderi grele.

În timpul acestei bătălii, conflictul cu înalţi oficiali militari ruşi a escaladat, Prigojin acuzându-i de incompetenţă şi de faptul că nu i-au livrat suficientă muniţie.

Grupul de mercenari Wagner este de asemenea prezent în mai multe ţări africane, între care Republica Centrafricană, Mali sau Libia.

În iulie, Vladimir Putin a afirmat că le-a propus luptătorilor Wagner să treacă sub comanda unei alte persoane din armată, dar liderul lor Prigojin a refuzat oferta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.