Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele informații de pe frontul politic: negocierile continuă la foc automat, dar există un licăr de speranță

library.com
negocieri

Negocierile dintre PNL și PSD/USR intră pe ultima sută de metri, asta pentru că expiră termenul de 10 zile în care premierul desemnat Nicolae Ciucă poate prezenta componența Cabinetului.

Liberalii negociază atât cu PSD, cât și cu USR, dar în ambele negocieri există condiții și solicitări care au făcut ca nicio alianță să nu poată fi parafată.

În ceea ce privește negocierea cu USR, cei de la PNL au cerut ca niciun ministru dintre cei care au votat moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu să nu mai facă parte din guvern. Este o condiție foarte greu de acceptat de către USR, care ar trebui să își lase în afara jocului cei mai importanți oameni.

În schimb USR ar vrea aceleași portofolii și funcții deținute în Guvernul Cîțu, dar și aici liberalii se opun. Aceștia nu mai vor să cedeze ministere importante, în special Ministerul Fondurilor Europe, având în vedere faptul că începe implementarea PNRR, iar România va beneficia de sume uriașe de bani.

Este foarte greu de ajuns la o soluție de compromis între PNL și USR, dat fiind și faptul că în toată această perioadă liderii celor două partide s-au atacat din toate direcțiile.

A doua negociere a celor de la PNL este cea cu PSD. Social-democrații nu vor să susțină un guvern minoritar și ar dori intrarea la guvernare, o guvernare paritară, dar făcută pe termen lung.

PSD ar fi propus o guvernare cu largă majoritate în Parlament, care să atace cele mai grave probleme ale României și pentru a căror rezolvare este nevoie de o majoritate consistentă.

Cei de la PNL nu doresc o asociere directă cu PSD știind că în cazul în care această guvernare nu va produce adevărate miracole, atunci electoratul liberal va taxa partidul la alegerile din 2024.

Situația politică este complicată, dar negocierile continuă și este posibil ca până sâmbătă, ultima zi în care Nicolae Ciucă poate veni cu lista miniștrilor, să se ajungă la o formulă de compromis. Cele mai mari șanse ar fi date de un compromis între PSD și PNL, discuțiile cu USR fiind într-un impas major.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.