Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele ore ale campaniei nefericite a lui Ron DeSantis: lipsa banilor, mai decisivă decât amabilitatea de a-l susține pe Trump

newsweek.com
ron desantis

Duminică dimineață, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a convocat mai mulți dintre cei mai apropiați consilieri ai săi la conacul guvernatorului din Tallahassee pentru o ultimă conversație despre viitorul campaniei sale prezidențiale, potrivit unei persoane familiare cu discuția.

Apoi, DeSantis și soția sa, Casey, i-au lăsat pe consilieri să aibă o conversație privată în reședința de la etaj. Ei au decis că va deconecta o campanie care nu avea o cale rezonabilă de urmat. Până când s-au întors la consilieri, DeSantis scrisese rândurile care vor face parte din anunțul prin care va anunța că suspendă campania.

Discuțiile de la reședința guvernatorului au fost punctul culminant al unei săptămâni de conversații între DeSantis și consilierii săi, care au început lunea trecută, la scurt timp după ce s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță, în urma fostului președinte Donald Trump, în cadrul adunărilor electorale din Iowa.

Reprezentantul Chip Roy, republican din Texas, unul dintre cei mai proeminenți susținători ai lui DeSantis, a călătorit la Tallahassee pentru ultima rundă de discuții, ajutându-l pe DeSantis să cântărească meritele ieșirii din cursă înainte de alegerile primare din New Hampshire și avantajele și dezavantajele unei susțineri a lui Trump, potrivit unor persoane familiare cu rolul său.

Contactat telefonic duminică seară, Roy a declarat că a "vorbit în permanență cu guvernatorul" în timpul campaniei și crede că "a făcut pasul corect" în a întrerupe campania și a-l susține pe Trump. El a refuzat să detalieze conversațiile sale cu DeSantis.

DeSantis a sperat să ducă lupta sa primară împotriva lui Trump și a fostului ambasador al ONU Nikki Haley dincolo de alegerile primare din New Hampshire din această săptămână și în Carolina de Sud, unde consilierii săi au crezut că ar avea cel puțin o șansă de a câștiga ceva tracțiune în cursul lunii următoare.

Banii, o mare problemă

Dar banii se terminau. Campania sa și super PAC-urile sale aliate nu puteau strânge suficient pentru a reface zecile de milioane de dolari care fuseseră cheltuite în încercarea zadarnică de a câștiga Iowa. DeSantis dorea să înțeleagă ce se întâmplase în Iowa și de ce - și care erau perspectivele sale în următoarele state din calendar. El i-a asaltat pe consilieri cu întrebări în timp ce își continua campania.

Timp de mai multe zile, DeSantis a colindat coasta de est, intrând și ieșind din Carolina de Sud, New Hampshire și Florida, fără nicio schimbare vizibilă în ceea ce privește soarta sa. Aparentele decizii de a se concentra pe Carolina de Sud în detrimentul New Hampshire au fost semnalate presei, retrase și apoi remaniate din nou. În tot acest timp, sondajele îl arătau cu o singură cifră în New Hampshire, poziționat pentru a termina cu mult în urma lui Trump și a lui Haley, iar Carolina de Sud nu arăta mult mai bine.

Până joi, "lacunele de informații au fost închise", potrivit persoanei familiare cu deliberările lui DeSantis. Dar DeSantis a vrut să se mai întâlnească o dată cu alegătorii și a călătorit în New Hampshire și Carolina de Sud pentru a arunca o ultimă privire asupra electoratului. După ultimul său eveniment din Carolina de Sud, sâmbătă, el a călătorit acasă, în Tallahassee, unde urma să ia decizia finală.

În orele de dinaintea anunțării deciziei sale de a suspenda campania, el și-a anulat aparițiile planificate la emisiunile de televiziune de duminică, inclusiv la "Meet the Press" de la NBC, ceea ce i-a determinat atât pe aliați, cât și pe adversari să concluzioneze că este pe cale să plece.

"Toată lumea a vrut să rămână în cursă până în Carolina de Sud, dar strângerea de bani a devenit atât de dificilă și nu avea să devină mai ușoară", a declarat un consilier al lui DeSantis.

Războiul și împăcarea cu Trump

DeSantis și-a anunțat plecarea într-o postare pe X, în care l-a susținut, de asemenea, pe Trump.

"Au avut în mod evident diferențe politice uriașe, dar el o vede pe Nikki ca pe o trădătoare de corporații și globalistă, iar în afara părerilor diferite despre pandemia Covid, din punct de vedere filosofic este de acord cu Trump", a spus consilierul. "Trebuia luată această decizie, în ceea ce îl privește".

DeSantis l-a criticat pe Trump în timpul campaniei pentru că a emis orientări federale privind distanțarea și mascarea socială și pentru promovarea vaccinurilor ca răspuns la pandemia de coronavirus. Dar a existat un consens în cadrul cercului său intim că susținerea lui Trump a fost decizia corectă, potrivit a trei persoane familiare cu opiniile acestora.

Până la anunțarea ei, decizia a fost păstrată pentru un cerc restrâns de consilieri: Un surogat de campanie, donatorul Dan Eberhart, era în drum spre New Hampshire când a aflat că s-a pus capăt campaniei. Mai mulți alți consilieri ai campaniei lui DeSantis și ai super PAC-urilor au declarat că nu au fost anunțați în avans.

Nici DeSantis și nici consilierii săi nu au avut vreo negociere sau discuție cu echipa lui Trump, potrivit unui consilier senior al lui Trump.

"Nu a existat nicio discuție", a spus consilierul lui Trump. Deznodământul nu a fost o surpriză pentru aliații lui DeSantis, dar momentul a fost unul. "Nu sunt șocat", a spus Eberhart. "Am crezut că ar fi fost cel mai bun președinte, dar nu a fost cel mai bun candidat".

DeSantis, care la un moment dat părea o amenințare serioasă la cea de-a treia nominalizare consecutivă a lui Trump, a absorbit atacurile fostului președinte timp de luni de zile înainte de a intra în cursă în luna mai. Primele sale incursiuni în campania electorală au inclus numeroase interacțiuni stânjenitoare cu alegătorii și cu presa în Iowa și New Hampshire.

A fost ironizat de tabăra lui Trump pentru o defecțiune tehnologică care i-a subminat lansarea campaniei pe ceea ce se numea atunci Twitter Spaces, pentru că ar fi mâncat budincă cu degetele și pentru că a purtat cizme cu tocuri care i-au dat câțiva centimetri în plus de înălțime.

Trump l-a ridiculizat în mod curent ca fiind "Ron DeSanctimonious".

Cifrele din sondaje ale lui DeSantis au început să scadă pe fondul primelor atacuri și în condițiile în care unii alegători republicani s-au alăturat lui Trump în urma inculpării sale într-un caz de tăinuire de bani în New York, care a fost urmat de inculpări în alte trei jurisdicții.

Deși s-a simțit în mod clar mai confortabil la tribună în fazele finale ale campaniei - precum și pe scena dezbaterilor - DeSantis nu a putut depăși o serie de gafe strategice, tactice și retorice.Campania lui DeSantis a cheltuit prea mult în timpul verii și a trebuit să reducă personalul. El a încredințat o mare parte din munca pentru campania sa unui super PAC numit Never Back Down, către care a transferat peste 80 de milioane de dolari din fondurile rămase din campania la nivel de stat. Incapabile să se coordoneze din punct de vedere legal, campania și super PAC au intrat în conflict.

În cele din urmă, campania cu bani puțini și-a înlocuit șeful inițial, Generra Peck, cu Uthmeier.În săptămânile de dinaintea caucusurilor din Iowa, cu Haley în creștere în sondaje la nivel național și în primele state, DeSantis și echipa sa au început să mute stâlpii de țintă. Acolo unde declaraseră cândva că va câștiga Iowa, obiectivul a devenit o clasare puternică pe locul doi și, în cele din urmă, doar evitarea unei clasări jenante pe locul trei.

Atunci când DeSantis a depășit sondajele târzii pentru a ocupa locul al doilea în Iowa, el a jurat să continue să lupte - în speranța că ar putea să o zdruncine pe Haley și să intre într-o competiție unu la unu cu Trump însuși.În cele din urmă, Haley ar fi fost cea care ar fi primit o șansă în fața lui Trump, fiind singurul său rival serios.

Blaise Ingoglia, un senator al statului Florida, care se numără printre cei mai apropiați aliați ai lui DeSantis acolo și care a făcut campanie pentru el în Iowa, a declarat pentru NBC News că momentul plecării lui DeSantis, duminică după-amiază, l-a surprins. Dar vestea în sine nu a surprins-o.

Ingoglia a spus că avea o declarație "pregătită în avans" și a postat-o rapid pe X. Apoi l-a susținut prompt pe Trump.

"Deși nu este momentul său", a spus Ingoglia în declarație, "am toată încrederea în capacitatea și pasiunea sa de a continua să lupte nu numai pentru locuitorii Floridei, ci și pentru măreția care este Statele Unite ale Americii".Mulți aliați ai lui DeSantis cred că acesta se va întoarce în 2028, când nu va exista un președinte în exercițiu sau un candidat republican de forță, multiplu nominalizat, care să-i blocheze calea.

Între timp, a declarat o sursă familiarizată cu programul lui DeSantis, acesta își petrece timpul cu familia sa în Florida.Nu există niciun plan actual pentru a face campanie cu Trump, a spus persoana respectivă, potrivit NBC News.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.