Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele sondaje înaintea Turul II al alegerilor prezidențiale din Turcia. Erdogan devine marele favorit

dha.com.tr
erdogan-alegeri-turcia-kemal-kilicdaroglu

Ultimele sondaje înaintea Turul II al alegerilor prezidențiale din Turcia. Erdogan devine marele favorit

Se stabilesc pozițiile înaintea celui de al doilea tur (al alegerilor prezidențiale din Turcia - n.red.). Sinan Oğan a anunțat că sprijină Alianța Populară (dominată de partidul de guvernare AKP, al cărei candidat este președintele în funcție, Recep Tayyip Erdoğan - n.red.). Iar Ümit Özdağ a spus că susține Alianța Națională (alianța mai multor partide de opoziție, al cărei candidat este Kemal Kılıçdaroğlu, liderul CHP - n.red.). Așa încât Alianța ATA (dominată de partidele conduse de Sinan Oğan și Ümit Özdağ - n.red.) s-a rupt în două. Acum toată lumea pune aceeași întrebare: Încotro se vor îndrepta cele 5% din voturi pe care le-a primit în primul tur al prezidențialelor Sinan Oğan? Să încercăm să răspundem la această întrebare bazându-ne pe date, relatează Sabah preluat de Rador.

În primul rând, trebuie să vedem că voturile primite de Sinan Oğan sunt "voturi naționaliste de reacție".

Alegătorii cu sentimente naționaliste profunde care nu au vrut să voteze în primul tur cu niciunul dintre primii doi candidați s-au îndreptat către Alianța ATA, reprezentată de Oğan. Din acest motiv, cred că sunt destul de mici șansele ca Oğan sau Özdağ să fi putut aduna voturile de unul singur. Probabil că nu va conta de ce parte a trecut fiecare dintre ei. Alegătorii vor vota după cum cred de cuviință.

Să vă relatez despre două cercetări la care am luat parte. Fundația Turcă pentru Cercetări (TAV) a publicat sondaje de opinie înaintea fiecărui tur de alegeri. Sondajul pe care l-am realizat pentru primul tur s-a dovedit corect. Am făcut și un sondaj pentru al doilea tur. Ambele cercetări au stabilit că voturile naționaliste care s-au îndreptat către Oğan influențează rezultatul alegerilor. În primul studiu am prevăzut că voturile obținute de Sinan Oğan ar fi fost vitale pentru ca alegerile să se încheie din primul tur în favoarea lui Erdoğan. În caz contrar, urma să se ajungă în al doilea tur, cu un procent de 49,8 pentru Erdoğan. Și așa a fost, s-a ajuns la turul doi, cu 49,5%.

Dintre alegătorii care au susținut la primul sondaj că votează cu Oğan, 22% optează în turul doi pentru Erdoğan și 24% pentru Kılıçdaroğlu. 35% sunt indeciși iar 18% spun că nu vor merge la vot.

Dacă facem un calcul rapid, reiese că și Erdoğan și Kılıçdaroğlu vor primi suplimentar 1,25%. Dacă îi distribuim procentual și pe cei nehotărâți, Erdoğan ar urma să câștige turul doi cu 53,6%.

În cel de al doilea sondaj, situația este asemănătoare.

Cu o foarte mică diferență. În momentul în care cei care au votat la 14 mai cu Oğan au fost întrebați cu cine vor vota în turul doi, 34% au indicat către Erdoğan. Procentul celor care ar opta către Kılıçdaroğlu nu s-a modificat substanțial. Dacă facem din nou un calcul în linii mari, de la Oğan vor mai merge către Erdoğan aproximativ 1,75% din voturi și către Kılıçdaroğlu 1,25%. Dacă sunt distribuiți iar indecișii, turul doi s-ar termina cu o victorie pentru Erdoğan, cu 53,7%.

Cu alte cuvinte, indiferent cum ați privi, procentul de influență a lui Oğan sau Özdağ asupra electoratului nu depășește un anumit nivel, iar în turul doi, aceste voturi curg în favoarea lui Erdoğan, deși cu o marjă mică. Ceea ce ne duce la același rezultat. Orice înțelegeri instituționale ar face partidele politice și liderii lor, electoratul votează tot conform preferințelor proprii. De aproape zece ani, opțiunea este modelată de aceeași motivație "Înainte cu Erdoğan sau gata?". Și după cum se vede, între "Să rămână Erdoğan" și "Să plece Erdoğan" este o diferență de 7,5%. Cred că și acum vom vedea aceeași diferență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.