Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele studii despre COVID-19: De ce persoanele cu hipertensiune şi cardiacii sunt mai expuşi la forme grave ale infecţiei

descopera.ro
tensiune arteriala

Persoanele cu hipertensiune arterială și boli cardiovasculare riscă să facă forme foarte grave ale infecției cu coronavirus. Pe măsură ce se extind cercetările asupra cazurilor de COVID-19 soldate cu deces, se demonstrează că pacienții cardiaci sunt o categorie extrem de vulnerabilă, informează medikatv.ro.

În Italia, unde numărul deceselor a depășit China, oficialii din sănătate au raportat, pe 17 martie, că din 355 de persoane care au murit, 76 % aveau hipertensiune arterială și 33 % aveau boli cardiace. Și în China, cercetările asupra unui număr de 44 000 de îmbolnăviri au arătat că mortalitatea a fost mai mare la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. Rata de deces în cazul pacienților cu astfel de afecțiuni a fost de 10,5 % față de o mortalitate de 2,3 % în mod obișnuit.

Cercetătorii luau în calcul și până acum faptul că o persoană cu probleme de sănătate este mai expusă în cazul oricărei infecții. Dar SARS-CoV-19, virusul care provoacă COVID-19 poate fi o amenințare crescută pentru cardiaci din cauza modului în care virusul pătrunde în celule. Pentru a invada o celulă, SARS-CoV-2 se fixează pe o proteină, denumită enzima inhibitor de angiotensină 2 sau ACE2. Această proteină este întâlnită în celulele din plămâni și permite virusului să pătrundă în aceste celule și să genereze complicațiile respiratorii. Dar, ACE 2 este prezentă și în celulele din mușchii inimii și în cele din pereții vaselor de sânge.

Având în vedere rolul ACE 2, COVID-19 poate ataca direct inima, avertizează cercetătorii, într-un articole din Nature Review Cardiology, publicație de specialitate citată de sciencenews.org. Cercetările derulate în Wuhan au arătat că unii pacienți cu COVID-19 au dezvoltat leziuni la nivelul miocardului și moartea celulară din alte cauze decât atacul de cord. ACE 2 face mai mult decât să fie poartă de intrare pentru SARS-CoV-2.

Proteina este parte a unui sistem larg hormonal care reglează tensiunea arterială, funcția cardiovasculară și pe cea renală.  Două clase de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale și al bolilor cardiovasculare par să aibă legătură cu evoluția diferită a acestor pacienți. Este vorba despre medicamentele ce conțin inhibitori ai enzimei de conversie ACE 2 și medicamente blocante ale receptorilor de angiotensină, ARB. Există dovezi, provenite din experimentee pe animale, că utilizarea acestor medicamente poate produce mai multe proteine ACE2 la nivelul celulelor din inimă. Dar nu există și dovezi științifice în ceea ce-i privește pe oameni, cu atât mai puțin studii în contextul COVID-19. Nu există nici rapoarte referitoare la tratamentele pe care le aveau pacienții care au făcut infecții severe sau au decedat în urma COVID-19.

Până la obținerea unor date certe, pacienții cu hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau insuficiență cardiacă, trebuie să continue să ia tratamentele menționate. În cazul celor care dezvoltă COVID-19, trebuie avută în vedere starea pacientului pentru a decide dacă este necesară oprirea tratamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.