Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ultimul dictator al Europei' refuză să se unească cu Rusia. Preşedintele Belarusului: Nu facem niciun compromis privind suveranitate şi independenţa

lukasenko putin

Belarusul nu va face niciun compromis cu privire la propria suveranitate şi independenţă, a declarat vineri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în discursul său anual privind starea naţiunii, subliniind că belaruşii ţin la unitatea ţării lor după experienţa amară a separării poporului belarus şi recroirii graniţelor în decursul istoriei, transmite postul de radio Eho Moskvî, informează Agerpres.

Citeşte şi: ALERTĂ - Şeful IJ generează un CUTREMUR în sistemul judiciar: 'Magistraţii au fost supravegheaţi cu vârf şi îndesat'

Declaraţia preşedintelui belarus intervine după ce premierul rus Dmitri Medvedev îndemnase miercuri ca Rusia şi Belarus să-şi accelereze procesele de integrare în cadrul Uniunii dintre cele două state (conform tratatului semnat în 1997). Cooperarea dintre cele două ţări ar trebui să fie, în cele din urmă, reciproc avantajoasă, subliniase totodată prim-ministrul rus.

În realitate, elita şi societatea din Belarus nu doresc o unificare cu Federaţia Rusă, a comentat pentru Eho Moskvî politologul rus Valeri Solovei, potrivit căruia cazurile de presiune exercitate de Moscova asupra Minskului s-au intensificat în ultimul timp.

Dar Moscova şi Minskul nu reuşesc să se pună de acord nu doar asupra ansamblului relaţiilor, ci chiar şi asupra unor subiecte separate, notează Eho Moskvî. De exemplu, cu privire la costul construirii primei centrale nucleare din Belarus, pentru care Minskul se va împrumuta de la Rusia.

Citeşte şi: Secţia pentru procurori a CSM, acuzată că BLOCHEAZĂ activitatea Inspecţiei Judiciare

Preşedintele Lukaşenko a declarat vineri că ridicarea centralei va costa în cele din urmă nu 10, ci 7 miliarde de dolari, dar a fost rapid 'corectat' de ambasadorul Rusiei la Minsk, Mihail Babici. Potrivit acestuia, Lukaşenko dispune de informaţii inexacte şi este prematur să se vorbească de costul final al centralei. 'Va fi posibil să se calculeze abia după construcţia ambelor reactoare. Şi aceasta, după cum ştim, se va întâmpla nu mai devreme de anul 2020', a spus Babici, citat de portalul economic rusesc Rbc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.